Istorijski uspjeh: Belgija osvojila Evropsko prvenstvo

Belgija u finalu savladala Španiju 64:58 i prvi put u istoriji osvojila Evropsko prvenstvo. Sve poene za Belgiju postigle samo četiri košarkašice

9546 pregleda1 komentar(a)
Košarkašice Belgije, Foto: fiba.basketball

Uspon ženske košarke u Belgiji počeo je 2017. godine kada je ova selekcija na Evropskom prvenstvu u Češkoj osvojila istorijsku, bronzanu, medalju. Godinu kasnije na Mundobasketu u Španiji Belgija je zauzela četvrto mjesto, dok je 2021. godine na kontinentalnom šampionatu osvojeno još jedno bronzano odličje.

Potom je Belgija prvi put u istoriji učestvovala na Olimpijskim igrama i u Tokiju osvojila sedmo mjesto, a onda na Mundobasketu u Australiji prošle godine zauzela peto mjesto.

A kruna za sjajne godine i razvoj ženske košarke stigla je večeras u "Stožicama" - Belgija je u finalu Evropskog prvenstva savladala Španiju 64:58 i prvi put u istoriji osvojila zlatnu medalju.

Španija je od početka meča vodila i kontrolisala rezultat, ali prednost nijednog trenutka nije bila dvocifrena. A onda je, četiri minuta i 15 sekundi prije kraja utakmice, sjajna Ema Meseman pogodila trojku i Belgija je prvi put povela (55:54).

U narednom napadu Alba Tores je bila precizna za dva poena (56:55) i to je bilo posljednje vođstvo "furije" na utakmici. Uslijedila je serija Belgijanki 7:0, vođstvo 62:55 i istorijski uspjeh ove reprezentacije.

U selekciji Belgije su samo četiri košarkašice postizale poene, a najbolja je bila Ema Meseman koja je meč završila sa 24 poena i osam skokova. Meseman je u četvrtfinalu protiv Srbije postala prva košarkašica koja je na evropskim prvenstvima upisala tripl-dabl.

Ema Mesemanfoto: fiba.basketball

Kjara Linskens je meč završila sa 18, Džuli Vanlo sa 13 poena. Džuli Aleman je postigla devet poena.

Kod Španije je najefikasnija bila Keralt Kasas sa 14 poena.