Da li bi Putin stvarno mogao da se igra nuklearnog ruleta

Putin je potvrdio da je Rusija već rasporedila prvi kontingent taktičkog nuklearnog naoružanja u Bjelorusiji, potez za koji ruski lider kaže da mu je cilj da podsjeti svakoga ko "razmišlja o tome da nas strateški porazi"

9404 pregleda11 komentar(a)
Foto: EPA

Otkako je ruski predsednik Vladimir Putin dao naređenje za invaziju na Ukrajinu, pitanje koje sebi postavljamo jeste i da li bi u tom ratu Kremlj bio spreman da posegne za nuklearnom kartom?

Džozef Bajden, predsednik Amerike, ne isključuje tu mogućnost.

„Brine me da će Putin upotrebiti taktično nuklearno oružje", izjavio je Bajden pre nekoliko dana.

On veruje da je opasnost „stvarna".

Ne znam da li Bajden čita ruski časopis Profil.

Ako čita, razumeli biste zašto je zabrinut.

Prošle nedelje, Profil je objavio članak istaknutog ruskog stručnjaka za spoljnu i odbrambenu politiku Sergeja Karaganova.

Ratoborni Karaganov je počasni predsednik Predsedništva Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku.

Ukratko, dobro je povezan sa ljudima na vlasti.

Njegov argument glasi ovako.

Da bi „slomila volju Zapada", Rusija „će morati da učini nuklearno odvraćanje ubedljivim argumentom snižavanjem praga za upotrebu nuklearnog oružja".

„Neprijatelji moraju da znaju da smo spremni da izvršimo preventivni udar iz odmazde za sve njihove tekuće i prošle činove agresije kako bismo sprečili prelazak u globalni termonuklearni rat.

„Ali šta ako se oni ne povuku? U tom slučaju, moraćemo da gađamo gomilu meta u velikom broju zemalja kako bismo urazumili one koji su izgubili razum."

Od prošle godine, navikli smo na zveckanje nuklearnim oružjem iz Moskve.

A Putin je potvrdio da je Rusija već rasporedila prvi kontingent taktičkog nuklearnog naoružanja u Belorusiji, potez za koji ruski lider kaže da mu je cilj da podseti svakoga ko „razmišlja o tome da nas strateški porazi".

Ali nabrajanje pozitivnih strana preventivnog nuklearnog napada na Zapad?

To je jedan sasvim novi nivo.

Izgleda da nije svako u Rusiji saglasan sa tom idejom.

U dnevnom listu Komersant nedavno je objavljen članak „Nuklearni rat je loš način za rešavanje problema".

Možda najveći eufemizam svih vremena.

Ali ono što je fascinantno u vezi s ovim člankom je da on sugeriše da je rasprava u Rusiji o tome kada i da li upotrebiti nuklearno oružje u ratu u Ukrajini prešla u javnu sferu.

I da ne ide baš sve po volji jastrebova - onih najratobornijih u i oko Kremlja.

Članak u Komersantu, druge grupe moskovskih stručnjaka za stranu i odbrambenu politiku, objašnjava zašto oni veruju da Sergej Karaganov greši.

I to da opasno greši.

„Ideja da upotreba nuklearnog oružja može da zaustavi eskalaciju i reši strateške probleme koje konvencionalna vojna sredstva nisu postigla izuzetno je upitna i, najverovatnije, potpuno pogrešna", pišu Aleksej Arbatov, Konstantin Bogdanov i Dmitrij Stefanovič iz Centra za međunarodnu bezbednost - deo stručne grupe u sklopu Ruske akademije nauka.

„U savremenoj istoriji ima mnogo primera vojnih operacija koje su dovele do nepredvidivih posledica.

„Ali u njima nije bilo upotrebljeno nuklearno naoružanje. Nuklearni udar bi podigao sukob na potpuno novi nivo nepredvidljivosti i višestruko podigao ulog konfrontacije.

„Radioaktivne ruševine do kojih bi igranje 'nuklearnim ruletom' najverovatnije dovele najgori su mogući temelji za gradnju blistave budućnosti.

„Najbolje bi bilo da poklonici senzacionalističkih ideja i opasnog kockanja to ne smetnu s uma."

Što nas dovodi do još jednog pitanja koje sebi postavljamo od početka ruskog rata u Ukrajini: šta se, za ime sveta, dešava?

Moguće je da je Karaganovljev predlog za preventivni nuklearni udar bio toliko šokantan da su drugi ruski akademici smatrali da ne smeju to da oćute.

Ako je zaista tako, to pokazuje da, iako je ruski medijska scena trenutno pod čvrstom kontrolom države, čak i uz aktuelna ograničenja, još uvek ima prostora na nekim platformama za svedenu raspravu i diskusiju o određenim temama.

Naročito o tako važnim temama kao što je nuklearni rat.

Ili je moguće da je čitava rasprava osmišljena da privuče pažnju Zapada da Putina predstavi u svetlu dobrog policajca za razliku od Karaganova kao lošeg.

Na kraju krajeva, lider Kremlja nije lično pozvao na preventivni nuklearni udar na Zapad.

I zato je, glasio bi taj potencijalni argument, možda bolje sesti i sklopiti primirje sa njim, pre nego što svi Karaganovi tvrde struje preuzmu primat i stisnu nuklearno dugme.

Jedno je jasno: jačanjem antizapadne retorike u Rusiji, i sa kontraofanzivom ukrajinske voske koja je u toku, nuklearno pitanje neće tek tako nestati.


Šta je rekao Putin o nuklearnom oružju?

Još u martu prošle godine, dok je rat u Ukrajini tek bio u početnoj fazi, Putin je upozorio da, ako se druge zemlje budu mešale u planove Rusije, suočiće se sa posledicama sa „kakvim nikad do sada nisu".

To se naširoko protumačilo kao upozorenje za NATO da se vojno ne meša u rat u Ukrajini.

Putin je izjavio da je to reakcija na „agresivne izjave" pojedinih zapadnih zvaničnika koji su pominjali mogućnost aktiviranja nuklearnog oružja.

Krajem prošle godine, Putin je rekao da Rusija neće napasti prva nuklearnim oružjem.

„Pretnja (od nuklearnog rata) raste, bilo bi pogrešno da to krijemo", upozorio je Putin tada u govoru koji je održao iz Moskve putem video linka.

Ipak, napomenuo je da Rusija „ni pod kojim okolnostima" neće iskoristiti ovo oružje prva, kao i da neće bilo kome pretiti njenim nuklearnim arsenalom.

„Nismo poludeli, svesni smo šta je nuklearno oružje. Nećemo širom sveta mahati ovim oružjem kao da je žilet", tvrdi ruski predsednik.

Dodao je da Rusija ima najmodernije i najnaprednije nuklearno oružje na planeti i istakao je razliku između strategije njegove zemlje i one koju sprovodi Amerika.

Vašington je, smatra on, otišao dalje od Moskve pošto je rasporedio nuklearno oružje na druge teritorije van Amerike.

„Nemamo nuklearno oružje, kao ni taktičko, na tlu drugih zemalja, ali Amerikanci imaju - u Turskoj i u nekoliko drugih država", objasnio je Putin, što je bilo pre razmeštanja ruskog taktičnog nuklearnog u Belorusiju.

Ruski predsednik je prethodno napomenuo da ruska nuklearna doktrina dozvoljava samo upotrebu ovog arsenala u cilju odbrane zemlje.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk