Početak iz snova crnogorskog trenera: Dva trofeja za pola godine

Mladom stručnjaku Enisu Đokoviću ide veoma dobro na klupi američkog Mičigen starsa

4943 pregleda7 komentar(a)
Foto: Michigan Stars

Sam finiš 2022. bio je poput novogodišnjeg poklona za Enisa Đokovića, nekadašnjeg golmana Dečića i momka koji je u Sjedinjenim Američkim Državama još od 2015.

Prije nešto više od devet mjeseci Đoković je dobio šansu da sjedne na klupu američkog trećeligaša Mičigen starsa i ispostavilo se da je to bio pun pogodak - za njega, ali i za klub.

Treneri “žive” od rezultata, Đoković ih ima sa Mičigenom, pa je za šest mjeseci osvojio dva trofeja - od privremenog rješenja je postao šef stručnog štaba koji je Starsima u novembru prošle godine donio titulu pobjedom u finalu nad San Dijegom.

Bila je to sjajna najava za 2023. u kojoj je Đoković osvojio i drugi naslov u trenerskoj karijeri. Podigao je pehar pobjednika regionalnog Kupa SAD “Great Lakes”.

foto: Michigan Stars

"Stvari se već nekoliko mjeseci odvijaju fantastično za klub i mene. Imam pravu podršku u Mičigenu, sa 35 godina sam najmlađi trener koji je osvojio trofej u američkom fudbalu i dugujem veliku zahvalnost predsjedniku kluba Đerđu Junčaju. Vjerovao je u mene i dao mi priliku, vjerujem da sam mu na pravi način vratio", rekao je Đoković za “Vijesti”.

Osvrnuo se na titulu šampiona koja ga je lansirala...

"Igrali smo stvarno veoma dobro, posebno u plej-ofu. Naš golman Tatenda je proglašen za najboljeg čuvara mreže, Hrvat Marić i momak porijeklom iz Crne Gore Stiven Junčaj, koji je prvi asistent lige, imali su veoma bitne uloge... Momci su od prvog dana prihvatili moje ideje, klub je ispratio i želje kada je u pitanju igrački kadar, pa smo sada i podmladili tim. To smo uradili sa ciljem, a i ova sezona je u tako izmijenjenom sastavu počela dobro za nas. Četvrti smo na tabeli, imamo tri meča manje protiv objektivno slabijih timova i mogli bismo da dođemo do pozicije broj dva, što bi bilo velika stvar. Sve ide kako treba, samo da ovako nastavimo", poručio je Đoković i dodao:

foto: Michigan Stars

"Ovakav početak karijere sam mogao samo da sanjam. I više niko u Mičigenu ne krije ambicije, sam predsjednik je kao zadatak postavio da jednog dana budemo dio elite - da igramo MLS ligu. Da ne bude da smo neskromni, ali svi u klubu vjerujemo da je taj cilj dostižan, jer rastemo iz dana u dan. Da bismo mogli da budemo konkurentni na putu ka MLS, potrebno je da imamo više investitora, a skrenućemo pažnju samo ako budemo nastavili da ostvarujemo rezultate kao do sada", istakao je Đoković koji posjeduje trenersku B licencu.

"Za moju stručnost zaslugu ima Centar za edukaciju u Fudbalskom savezu Crne Gore gdje sam završio B licencu. Moram da spomenem i da se zahvalim Niku Raičkoviću, Borisu Ljutici i Nikoli Rakojeviću, selektoru mlade reprezentacije. Zaista rade odličan posao, edukovali su me i mnogo mi pomogli. Moj odličan početak karijere ima i njihov pečat", zaključio je Đoković koji je prije osam godina prinudno završio igračku karijeru.