BLOG Ruski napadi na Kijev i skladišta žita u Odesi

Rat u Ukrajini – 526. dan

22297 pregleda44 komentar(a)
Oštećen silos za žito u luci Izmail, Foto: Reuters
13:40h

Poljska je uložila protest protiv bjeloruskih akcija u blizini svoje granice, rekao je zamjenik tamošnji ministar spoljnih poslova Pavel Jablonski, nakon što je ta zemlja optužila Bjelorusiju da je narušila njen vazdušni prostor vojnim helikopterima.

"Poljska je uputila protest protiv akcija Bjelorusije, koje doživljavamo kao provokacije“, rekao je Jablonski nakon što je bjeloruski otpravnik poslova pozvan u zgradu poljskog MSP-a.

Bjeloruska vojska je negirala da se takvo kršenje dogodilo, podsjeća Rojters.

13:38h

Rusija je danas započela vježbe na Baltičkom moru, uz učešće oko 50 brodova, avijacije i 3.000 vojnika.

Manevrima "Okeanski štit 2023" predviđeno je oko 200 vojnih vježbi, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U vježbama učestvuje "više od 30 brodova i borbenih plovila, 20 brodova za snabdijevanje, 30 aviona i oko 6.000 vojnika", navodi se u saopštenju.

Cilj vježbi jeste da se "proveri sposobnost vojne flote da brani nacionalne interese Rusije".

(BETA)

13:35h

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu da je Moskva spremna da se vrati dogovoru o žitu čim Zapad ispuni svoje obaveze u pogledu ruskog izvoza žitarica.

Putin je u telefonskom razgovoru naveo razloge Rusije za izlazak iz sporazuma prošlog mjeseca, naveo je Kremlj.

Dogovor je omogućio siguran izvoz ukrajinskih žitarica iz luka na Crnom moru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Moskva tvrdi da Zapad nije učinio ništa kako bi olakšao izvoz ruskih žitarica i gnojiva, kao što je predviđeno sporazumom postignutim uz posredovanje Ujedinjenih nacija (UN) i Turske u julu prošle godine.

(Radio Slobodna Evropa)

10:01h

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da je silos za žito oštećen u ruskom napadu na ukrajinsku luku Izmail na rijeci Dunav, prenosi Rojters.

"Rusi su oštetili još jednu dizalicu u luci Izmail, u oblasti Odesa. Ukrajinsko žito ima potencijal da nahrani milione ljudi širom svijeta“, navelo je to ministarstvo na Tviteru.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Izvor Rojtersa iz industriskog sektora potvrdio da je Izmail bio glavna meta ruskih napada, opisujući nivo štete kao "ozbiljan".

Ukrajinsko tužilaštvo objavilo je fotografije srušene zgrade i najmanje dva oštećena silosa sa pšenicom.

Luka, koju dijeli Dunav sa Rumunijom koja je članica NATO-a, služi kao glavni alternativni put iz Ukrajine za izvoz žitarica otkako je Rusija sredinom jula izašla iz Crnomorske inicijative, ističe britanska agencija.

09:48h

Širom Ukrajine proglašena je uzbuna za vazdušni napad nakon što je Rusija izvela nove udare dronovima na Kijev i Odesu.

U ruskim napadima oštećena su postrojenja za žito.

"Postoji opasnost od projektila za cijelu Ukrajinu", navela je ukrajinska protivvazdušna odbrana u poruci na Telegramu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Upozorenje, drugo danas, uslijedilo je nakon što je Rusija tokom noći bezuspješno gađala ukrajinsku prijestonicu novim rojem dronova Šahed iranske proizvodnje.

Regionalni guverner Kijeva Sergej Popko na Telegramu je naveo da su više od deset dronova otkrile i uništile ukrajinske snage protivvazdušne odbrane.

On je dodao da su su oštećeni neki objekti koji nijesu stambeni i putevi, ali bez ozbiljnijih razaranja i požara.

Kako je rekao, za sada nema izvještaja o žrtvama.

(MINA)

08:13h

Ostaci ruskih dronova, koje su rano jutros oborile jedinice ukrajinske protivvazdušne odbrane, pali su na Kijev, ali nije bilo povrijeđenih, rekao je gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Vitalij Kličko.

Kličko je na svom Telegram kanalu naveo da su ostaci bespilotnih letjelica pali na tri gradska okruga, a da je u centralnom Solomjanskom okrugu oštećena jedna zgrada.

Šef kijevske vojne administracije Serhij Popko istakao je da su ostaci dronova pali i na igralište u blizini centra grada, prenosi Rojters.

Upozorenje za vazdušni napad bilo je na snazi u Kijevu, Kijevskoj oblasti i većem dijelu Ukrajine.

08:12h

Ruske snage napale su rano jutros luku i skladišta žita u primorskoj oblasti Odese, od kojih su se neka zapalila, objavio je regionalni načelnik Oleh Kiper.

Kiper je na svom Telegram kanalu naveo da nema izvještaja o žrtvama, prenosi Rojters.

Rusija je pojačala napade na ukrajinsku poljoprivrednu i lučku infrastrukturu otkako je sredinom jula odbila da produži sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora.

08:10h

Rat u Ukrajini – 526. dan.

Zaustavljanje dogovora o žitu, koji je omogućavao da ukrajinsko žito ide u zemlje Afrike, Bliskog istoka i Azije, pogađa rad Agencije za hranu Ujedinjenih nacija (WFP), izjavio je za Asošijeted pres njen zamjenik izvršnog direktora Karl Skau.

"Ono što sada moramo da uradimo je da tražimo žito na drugom mjestu, naravno", rekao je Skau.

WFP je od juče počeo da smanjuje mjesečnu novčanu pomoć za oko 120.000 sirijskih izbjeglica koje žive u dva kampa u Jordanu, navodeći kao razlog manji budžet, što je odluka koja je uznemirila i izbjeglice i jordanske zvaničnike.

Sirijske izbjeglice u Jordanu izrazile su nezadovoljstvo zbog tih vijesti, jer se već konstantno bore sa nezaposlenošću i visokom stopom inflacije.

WFP je prošle nedjelje objavio da je ove godine prikupio samo pet milijardi dolara, što je manje od polovine njihovog cilja od 10 do 14 milijardi dolara.

Povlačenje Rusije iz Crnomorske inicijative za žito, koja je pomogla da se osigura ukrajinska pšenica, takođe je uticalo na WFP, koji je ove godine kupio 80 odsto svojih zaliha pšenice iz te ratom razorene zemlje.

Agencije UN i međunarodne humanitarne organizacije godinama se bore da ispune budžetske potrebe zbog globalnog ekonomskog uticaja pandemije koronavirusa i rata Rusije sa Ukrajinom.

(BETA)

Izmjena: 08:21h