SAD sankcionisale četvoricu Rusa povezanih sa trovanjem opozicionara Navaljnog

Ministarstvo finansija SAD-a je saopštilo da su četvorica muškaraca povezani s ruskom Federalnom službom bezbjednosti (FSB) od kojih za dvojicu tvrdi da su direktno učestvovali u trovanju

6099 pregleda0 komentar(a)
Navljani, Foto: REUTERS

SAD su danas saopštile da su uvele sankcije četvorici Rusa za koje smatraju da su umiješani u trovanje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog 2020. godine.

Ministarstvo finansija SAD-a je saopštilo da su četvorica muškaraca povezani s ruskom Federalnom službom bezbjednosti (FSB) od kojih za dvojicu tvrdi da su direktno učestvovali u trovanju, prenosi Rojters.

"Danas podsjećamo ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegov režim da postoje posledice ne samo za vođenje brutalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine, već i za kršenje ljudskih prava ruskog naroda", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za kontrolu strane imovine ministarstva finansija (OFAC) saopštila je da su četvorica muškaraca određena za sankcije Aleksej Aleksandro, Konstantin Kudrjavcev, Ivan Osipov i Vladimir Panjajev, te da su svi umiješani u trovanje Navaljnog.

Sankcije dolaze tri dana uoči trogodišnjice od dana kada se Navaljni razbolio na letu iz Sibira za Moskvu. Nakon što mu je 20. augusta 2020. ukazana hitna pomoć u Omsku, medicinski je evakuisan u Njemačku, gdje je liječen od, kako su zapadni doktori rekli, trovanja nervnim agensom iz sovjetskog doba.

Ruska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.