Zelenski tvrdi da Putin stoji iza avionske nesreće u kojoje je poginuo Prigožin

Zelenski, koji nije pružio nikakve dokaze koji bi podržali njegovu tvrdnju, dao je komentar na konferenciji u Kijevu kada mu je postavljeno pitanje o ruskom predsjedniku

13867 pregleda21 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas da ruski lider Vladimir Putin stoji iza smrti pokojnog vođe Vagner grupe Jevgenija Prigožina, koji je poginuo u avionskoj nesreći 23. avgusta, prenosi agencija Rojters.

Zelenski, koji nije pružio nikakve dokaze koji bi podržali njegovu tvrdnju, dao je komentar na konferenciji u Kijevu kada mu je postavljeno pitanje o ruskom predsjedniku.

"Činjenica da je ubio Prigožina – to su barem podaci koje svi imamo, to govori o njegovoj racionalnosti i o tome da je slab“, rekao je Zelenski.

Kremlj je kazao da će svi mogući uzroci nesreće biti istraženi, uključujući i mogućnost namjernog obaranja aviona.

Sugestiju da je Putin naredio smrt Prigožina i njegovih ljudi Kremlj je okarakterisao "apsolutnom laži".

Prigožin je u junu predvodio kratku pobunu u Rusiji koja je predstavljala najveći izazov za Putinovu vladavinu otkako je došao na vlast 1999. To je navelo šefa Kremlja da optuži njene organizatore za "izdaju" i "ubod nožem u leđa".

Mnogi Putinovi kritičari umrli su u nejasnim okolnostima tokom njegove 23 godine na vlasti, ili su za dlaku izbjegli smrt.