Opasnost vreba iza svakog grma

Pripadnici ukrajinske Spartanske brigade koji se bore u kontraofanzivi kažu da Rusi dobro poznaju teren

7975 pregleda1 komentar(a)
Pripadnici Spartanske brigade na ratištu, Foto: Reuters

Za vojnike u ukrajinskoj Spartanskoj brigadi, opasnost bi mogla vrebati iza svakog grma i na svakom polju dok se bore u kontraofanzivi Kijeva protiv duboko utvrđenih ruskih snaga.

Napredak kroz ogromna ruska minska polja i snažno utvrđenu odbranu je sporiji nego što su se mnogi Ukrajinci nadali od početka kontraofanzive u junu.

Pripadnici spartanske brigade ispričali su za agenciju Rojters u južnoj Zaporoškoj oblasti da ruske trupe imaju stručno znanje o terenu na kojem se bore jer je ta oblast pod njihovom okupacijom veći dio 18-mjesečnog rata.

“Problem je u tome što je neprijatelj potpuno ukopan i postavio je minska polja. Za više od godinu i po dana rata, njihovi artiljerci su gađali svako polje na ovom području“, rekao je 21-godišnjak koji upravlja haubicom koji je poznat kao Džordan.

“Oni poznaju svaki pedalj zemlje i precizno ciljaju, ali mi vodimo dobre protivvatrene aktivnosti i uništavamo njihove haubice, samohodne topove i druge vrste artiljerije”, dodao je.

foto: Reuters

Drugi pripadnik brigade, Stepan, rekao je da je napredovanje sporo i metodično.

“Svaki centimetar, svako polje, svaki grm - tamo vas neko čeka, a naše snage moraju da uđu tamo da se uvjerimo da ih više nema, nego da su tu samo naši momci“, rekao je na lokaciji u Zaporoškoj oblasti.

Stepan (38) bio je radnik u industriji metala prije nego što se pridružio Spartanskoj brigadi, koja je dio ukrajinske Nacionalne garde, i u početku je bio uplašen.

“Njihove opasne vođene avionske bombe padale su ovdje skoro svakih 15-20 minuta. Nikad se ne zna gdje će i koga to oružje pogoditi. Nisam znao šta da očekujem. Ali na kraju smo se navikli. Mislim da služimo dostojanstveno“, rekao je.

Pripadnici brigade su ponosni na svoj rad.

“Kada ljudi vide Spartanca (obilježje na ramenu), odmah te prepoznaju. Ne moraš davati nikakva dodatna objašnjenja ili objašnjavati odakle si. Spartanac govori sve“, rekao je Džordan, koji je bio student medicine prije rata.