"Vojinović radio zakonito, i da nije, za to nijesu nadležni 'dušebrižnici' već nadležni državni organi"

Oni su se oglasili saopštenjem povodom, kako su naveli, "sve učestalijih inicijativa pojedinih medija, NVO sektora i nekih državnih organa da se “ožive” stari predlozi o razrješenjima direktora škola"

18749 pregleda10 komentar(a)
Vojinović, Foto: Boris Pejović

Ministar prosvjete Miomir Vojinović svoje pravo da bira i razrješava direktore do 1. maja ove godine koristio je u skladu sa zakonom, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Oni su se oglasili saopštenjem povodom, kako su naveli, "sve učestalijih inicijativa pojedinih medija, NVO sektora i nekih državnih organa da se “ožive” stari predlozi o razrješenjima direktora škola".

"To što ministar nije uvažio sve predloge Prosvjetne inspekcije za razrješenja direktora, ne znači da je radio nezakonito ili da je zloupotrijebio funkciju. Sve i da jeste, za to nijesu nadležni ovi “dušebrižnici” već nadležni državni organi", saopšteno iz Ministarstva prosvjete Crne Gore.

"Kada Prosvjetna inspekcija utvrdi da je povrijeđen zakon ili drugi propis, saglasno članu 4, stav 1 tačka 2 Zakona o prosvjetnoj inspekciji, nadležna je da predloži razrješenje direktora obrazovno-vaspitne ustanove u slučajevima propisanim Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Oni su istakli da je članom 83 stav 1 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju propisano da se direktor javne ustanove može razriješiti u 18 slučajeva ako se ne pridržava zakona ili krši zakon.

Kazali su da je ovo obligatorna odredba, ali da nije imperativnog karaktera, odnosno da daje mogućnost, ali ne i obavezu da je ministar dužan da razriješi direktora obrazovno-vaspitne ustanove.

"U postupku odlučivanja o odgovornosti direktora ustanova, moraju se uzeti u obzir sve činjenice i okolnosti koje su od značaja za rad škole. Tako se razmatraju dotadašnja postignuća škole i učenika, težina i vrsta utvrđene nepravilnosti, izvještaj o internoj i eksternoj evaluaciji rada škole i sve ostale okolnosti koje su od značaja", piše u saopštenju.

Naglasili su da je prilikom razmatranja svih predloga Prosvjetne inspekcije, ministar Vojinović uzeo u obzir i dosadašnju sudsku praksu.

"Naime, skoro sva rješenja o razrješenju Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Ministarstva prosvjete koja su donijeta na predlog Prosvjetne inspekcije su od nadležnih sudova poništena što za posljedicu ima veliku materijalnu štetu za državni budžet", dodaje se.

Kazali su da zbog toga i čudi sada interesovanje NVO sektora, nekih medija, Prosvjetne inspekcije i javnosti za predmete koji su stari po nekoliko mjeseci ili godinu, te da vjeruju da će ovo saopštenje edukativno uticati na one koji zlonamjerno ili netačno tumače propise.

Oni su podsjetili da je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta u julu 2021. godine razriješilo 187 direktora obrazovno-vaspitnih ustanova na teritoriji Crne Gore, nakon čega su se obratili sudskim organima.

"Jedan dio postupaka je okončan i donijete su pravosnažne presude u kojima je Ministarstvo prosvjete, kao pravni nasljednik MPNKS, izgubilo spor. Ostali postupci su u toku pred nadležnim sudovima u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.