Nikšić: Premijerno izdanje festivala "Pod lipom" u petak

3179 pregleda4 komentar(a)
Nikšić, Foto: niksic.me

Premijerno izdanje festivala “Pod lipom”, u organizaciji Art kluba “Prvo pismo” iz Nikšića, biće održano 3. i 4. novembra u gradu pod Trebjesom, pod sloganom „(P)osjeti Festival“.

Festival će u petak, sa početkom u 19 časova, u Inovaciono preduzetničkom centru „Tehnopolis“ otvoriti predsjednik Opštine Marko Kovačević. Nakon toga uslijediće veče crnogorskih liričara pod nazivom “Poetika u gradu N”, koje je posvećeno Vitu Nikoliću, Lesu Ivanoviću i Novici Tadić. O pomenutim pjesnicima govoriće Aleksandar Ćuković i Milorad Durutović, dok će stihove kazivati glumac Slaviša Čurović i pjesnikinja Nataša Lalatović. U muzičkom dijelu programa nastupiće Nevena Perović i Đurko-Ognjen Lalatović.

Festival se u subotu, 4.novembra, seli u Parohijski dom gdje će Milutinu Mićoviću biti uručena novoustanovljena književna nagrada “Kosto Ninković”. Tako je odlučio žiri u sastavu: akademik Matija Bećković, književnica Višnja Kosović i književni kritičar dr Radoje Femić. Nagrade će biti uručene i pobjednicima pjesničkog konkusa „Bez granica“, koji je organizovao Art klub “Prvo pismo”. Na konkurs se prijavilo 77 pjesnikinja i pjesnika, a žiri je odlučio da za najljepšu pjesmu proglasi „Tajnu muzeja“ autora Rada Šupića iz Lazarevca. Drugo mjesto pripalo je Branki Blagojević iz Gradiške za pjesmu „Ljekovita staza“, dok je treće mjesto osvojila pjesma „Majka“ nikšićke pjesnikinje Nikoline Kovačević.

Na večeri će o pjesniku čije ime nagrada nosi govoriti Radomir Uljarević, obratiće se i predsjednik žirija dr Radoje Femić, dok će medijatorka večeri biti pjesnikinja Sava Radulović koja rukovodi Art klubom

U programu će učestvovati hor „Sveti novomučenik Stanko“ pod dirigentskom palicom profesorice Lenke Durutović, dok će stihove kazivati Slaviša Čurović.

Art klub “Prvo pismo” je naziv dobio po Ninkovićevoj posljednjoj zbirci poezije, dok je za datum početka rada izabran 29. avgust, dan kada je pomenuti pjesnik rođen.

Ninković je rođen 1954. godine u Vrbnu kod Trebinja, a živio je i stvarao u Nikšiću. Objavio je tri zbirke poezije - “Mrtav ti govorim”, “Osobine nule” i “Prvo pismo”, dok je posthumno objavljena zbirka “Izvan tvorevine”. Bio je član Udruženja književnika Crne Gore, osnivač i član književnog kluba “Njegoš” iz Nikšića i jedan od utemeljivača manifestacije “Dani Svetog Vasilija Ostroškog”. Preminuo je 2010. godine.