Stigla i do Spuža jer se "nije smirila"?

Farmaceutkinja Milena Marić tvrdi da je žrtva mobinga, direktor Montefarma to demantuje

65139 pregleda76 komentar(a)
Slučaj pred Agencijom za mirno rješavanje sporova, Foto: Arhiva quot;Vijestiquot;

Farmaceutkinja Milena Marić, zaposlena već 15 godina u “Montefarmu”, tvrdi da u kontinuitetu trpi mobing u toj ustanovi, zbog čega je pokrenula spor protiv direktora Gorana Marinovića pred Agencijom za mirno rješavanje sporova.

Marić tvrdi da je u mandatu direktora više puta premještena na druga, udaljenija radna mjesta koja nijesu ni sistematizovana, što je kao iskusan farmaceut doživjela kao ličnu i profesionalnu degradaciju, a da joj direktor ne da ni saglasnost da predaje u Srednjoj medicinskoj školi, iako je primljena na konkursu i sa učenicima radi godinama, jedina sa licencom iz te oblasti.

Iz uprave “Montefarma”, međutim, ističu da su u pitanju neutemeljene tvrdnje, da su premještaji u skladu sa zakonom, ali i da je “drugim farmaceutima trebalo pružiti priliku da dopunski rade”.

Premještena, pa izgubila saglasnost za dopunski rad

U dopisu, dostavljenom “Vijestima”, Marić navodi da je u januaru ove godine dobila usmeno obavještenje da je potreban farmaceut za ispomoć u apoteci “Stari aerodrom” tri sedmice, do povratka koleginice koja tamo radi sa bolovanja. Kazala je da je upitala zašto ne ide neko mlađi, jer ima 23 godine staža, ali da joj je rečeno da je “bolje da prihvati”.

“Prihvatila sam i tamo profesionalno, savjesno i pošteno obavila posao. Nisam dobila nikakvo pisano rješenje o prelasku na ispomoć. Tamo sam radila smjenu od 7 do 15 h, pet dana u nedjelji, a u matičnoj apoteci sam imala noćna dežurstva i radne nedjelje”, kazala je Marić.

Tvrdi da je, u međuvremenu, dobila telefonski poziv od sekretarice direktora koja ju je obavijestila da je Marinović povukao saglasnost da može da predaje u Medicinskoj školi i da treba da napiše mejl da je to shvatila.

“Bukvalno tako mi se obratila. Na to sam joj rekla da mi se obrati putem mejla i da ću joj odgovoriti da sam ‘shvatila’…Nakon mog mejla, reakcije na obavijest da se prekida saradnja sa školom, 22. 1. 2023. dok sam bila dežurna na radnom mjestu u popodnevnoj smjeni oko 18 sati ušao je direktor i agresivno, prijetećim pogledom, pritom neprikladno obučen (u trenerci) i povišenim tonom pitao: ‘Ko je ta Milena Marić koja ima moralnu obavezu prema đacima’…”, ispričala je Marić.

Tvrdi da je Marinović poslije razgovora rekao da će ona i tehničarka biti premještene u drugu apoteku i otišao. Istakla je da je zbog tog događaja doživjela strah, tjeskobu i neizvjesnost.

“Direktor je, inače, poznat da dok razgovara, viče i prijeti kažiprstom”, ispričala je.

Upućena u Spuž da razradi apoteku

Marić ističe da ima potpisan ugovor o dopunskom radu sa Medicinskom školom po konkursu od 30. 11. 2022. godine i odluci o izboru br.1078 od 27. 12. 2022 godine, a najduže do 31. 8. 2023. na određeno vrijeme, koji je prekinut putem mejla.

Marić tvrdi da je u međuvremenu dobila telefonski poziv od direktorice Sektora zdravstvene zaštite Rose Čukić Ćorović, koja je saopštila da sprema njen premještaj u apoteku “Spuž” u Danilovgradu, pod obrazloženjem da treba da “razradi apoteku kao iskusan farmaceut”.

“Jasno sam joj stavila do znanja da to doživljavam kao ličnu i profesionalnu degradaciju i u krajnjem lošu namjeru s obzirom da ‘razrađivanje’ apoteke vrši šef apoteke, koji za to ima veći koeficijent i opis posla. Začudilo me da oni kao menadžment ne znaju šta je potrebno za razrađivanje apoteke”, navela je Marić.

Ona tvrdi da je nakon nekoliko dana dobila poziv za razgovor kod Marinovića, kojem je prisustvovala i Čukić Ćorović.

“Na sastanku sam rekla da sve doživljavam kao ličnu i profesionalnu degradaciju. Pominjao je mog pokojnog oca i insinuirao da sam imala povlastice, pošto je otac radio u Montefarmu. Na to sam mu rekla da ja nisam bila zapošljena u Montefarmu dok je moj otac bio, da sam prvih 10 godina radila privatno, a da je otac kada sam prešla u Montefarm uveliko bio u penziji. Nije bilo potrebe da mi pominje oca. Čak je upotrijebio izraz ‘uhljeb’. Na to sam jasno rekla da je mene zaposlila diploma i da smo mi diplomirani farmaceuti uvijek bili deficitarna struka. Razgovor je završen time da neću ići u apoteku Spuž, već u neku drugu apoteku. Javljeno mi je da sam premještena u apoteku Momišići”, kazala je Marić.

Marić, koja je u apoteci Momišići počela da radi u martu, već u septembru je obaviještena da od 5. oktobra prelazi u apoteku Spuž. Kada je upitala zašto, rečeno joj je da je Čukić Ćorović rekla “da se nisi smirila”.

“O stresu i šoku koji sam tada doživjela zbog kvalifikacije ‘smirivanja’ mene kao osobe, nosioca posla, diplomiranog farmaceuta i u krajnjem žene govori moj odlazak kod izabranog ljekara i uključivanja terapije”, kazala je Marić i istakla da nije dobila odgovor na mejlove koje je uputila kasnije direktorici sektora Čukić Ćorović.

Jedina sa licencom ne može da radi

Marić je kazala i da je direktor, nakon prekida, odlučio da obnovi saradnju sa Srednjom medicinskom školom u Podgorici u septembru. Tvrdi da je prethodno saradnju prekinuo samo sa tom školom, ne i školama u Nikšiću i Beranama, a da je nakon odluke o ponovnom uspostavljanju saradnje lično on imenovao predavače iz “Montefarma”.

’’Ne znam po kojem kriterijumu je odredio ko će biti predavači, pošto nema te ingerencije, ali znam, što će potvrditi svi koji se bave pedagoškim radom, da je licenca neophodna za pedagoški rad”, istakla je.

Marić je poručila da osim što ima licencu, za čije polaganje postoje preduslovi, posjeduje i iskustvo od četiri godine predavačkog rada, što je jako bitno u profesuri, a da direktor treba valjano da obrazloži zbog čega joj ne da saglasnost za predavača. Istakla je da je naročito uznemirava činjenica što joj direktor Marinović uskraćuje pravo da bude ravnopravna na tržištu rada i da to osim što je nezakonito, budi sumnje u ispravnost izbora, jer zašto bi neko birao nekoga ko ne ispunjava uslove?

Ona je kazala da na mejlove koje je poslala tražeći saglasnost niko nije odgovorio, iako je prošla i posljednji konkurs u Srednjoj medicinskoj školi. Tvrdi da se tim povodom obratila ministarstvima zdravlja i prosvjete, nauke i inovacija.

Montefarm: Nije diskriminacija, već potrebe posla

Iz “Montefarma” su odgovorili “Vijestima” da Marić jeste premještena u drugu apoteku, ali “shodno potrebama organizovanja rada svih apoteka i pružanja adekvatne farmaceutske zdravstvene usluge građanima”. Rekli su da je tokom 2023. u druge apoteke raspoređeno ukupno 46 farmaceuta i 48 farmaceutskih tehničara i da je to urađeno po Zakonu o radu.

“Duže vrijeme radimo na tome da na najbolji način rasporedimo farmaceutski kadar i pomoćno osoblje, da iz sopstvenih sredstava renoviramo i opremimo apoteke (inventar i eksterijer apoteka, dodatna oprema za laboratorije). Razlog za tako nešto apsolutno nije diskriminacija ni po kom osnovu, već nakon detaljnih analiza ekonomske isplativosti moralo se pribjeći kadrovskom jačanju pojedinih apoteka, sve u cilju što boljeg poslovanja Montefarma. Krajnji rezultat je bolja farmaceutska usluga i rast prihoda upravo na dobrobit zaposlenih. Većina apoteka u kojima je izvršena izmjena kadra imaju rast prometa od 50-200 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i to je najbolja potvrda ispravnosti naše odluke, o čemu postoje zvanični izvještaji”, navodi se u odgovoru.

Kazali su da prilikom preraspoređivanja kadra vode računa o godinama staža, zdravstvenom stanju, bračnom statusu ili djeci mlađeg uzrasta, ali da postoje izuzeci i da je u nekim situacijama neophodno uputiti kolege u druge ustanove zbog nedostatka kadra i drugih faktora poslovanja.

“Koleginica Milena Marić je u kontinutitetu radila od 2009. do 2023. godine upravo u apoteci ‘Kruševac’, odnosno ukupno 14 godina i iz nje premještena u drugu. I to je jedan od razloga da se jedan te isti kadar koji godinama radi u dežurnim apotekama premjesti u manje apoteke kako bismo i drugim koleginicama istih profesionalnih karakteristika i zvanja pružili jednake mogućnosti. Smatramo da je upravo to bila diskriminacija, mogućnost dodatne zarade jednim istim zaposlenima i to decenijama”, tvrde u upravi ove ustanove.

Iz uprave “Montefarma” rekli su i da je Marić godinama obavljala dopunski rad u Srednjoj medicinskoj školi i da smatraju da je i drugima trebalo pružiti istu priliku. Upitani zbog čega joj direktor ne daje saglasnost, odgovorio je da je “izuzetno složeno organizovati smjenski rad zbog nesmetanog procesa rada i realno nedovoljnog broja diplomiranih farmaceuta na tržištu rada”.

“Imajući u vidu činjenicu da se nijesu ispunili uslovi navedenog konkretno u slučaju gđe Marić, zbog potreba organizacije rada apoteke u koju je raspoređena, nije postojala zakonska mogućnost da u ovoj godini dobije zahtijevanu saglasnost”, zaključuju iz uprave.