Farmeri da podignu mjere opreza zbog pojave afričke kuge

Držaoci svinja da pozovu dežurnu veterinarsku ambulantu ako primijete simptome, država će platiti testiranje

10463 pregleda16 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Vlada Crne Gore

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković apelovao je na farmere da budu odgovorni i slučaju preporuke i instrukcije nadležnih u vezi sa pojavom afričke kuge u Crnoj Gori.

On je danas na konferenciji za medije kazao da će kontaktirati sve uzgajivače svinja kako bi napravili mjere zaštite.

Najavio je da će u četvrtak, na redovnoj sjednici Vlade utvrditi krizni, akcioni plan, pojasnivši da će država naći sredstva da finansira gubitak ukoliko se na farmama pojavi bolest i dođe do uništenja životinja.

Joković je podsjetio da je prije dva dana afrička kuga svinja otkrivena u nikšićkoj opštini, na samoj granici sa Bilećom, kod dvije divlje svinje.

“Preduzećemo sve mjere u toj oblasti da ne bi druge životinje prenosile ovu opaku bolest. Sistem nije zakazao i jedino u Crnoj Gori bolest nije prenesena na domaće životinje”, istakao je Joković.

foto: Vlada Crne Gore

Direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković pojasnio je da afrička kuga svinja nije zoonoza, odnosno ne može se prenijeti sa životinje na čovjeka.

On je kazao da u Crnoj Gori je u ovom periodu godine, nakon svinjokolja, znatno smanjen broj jedinki. Đaković je preporučio držaocima svinja da pozovu dežurnu veterinarsku ambulantu ukoliko primjete simptome bolesti kod svinja i da će pregled platiti Uprava.

Direktor Specijalističke veterinarske laboratorije Marko Nikolić naglasio je da od afričke kuge svinja ne obolijevaju druge vrste životinja.

“Bolest je već duže vrijeme prisutna u regionu i bilo je pitanje dana kada će se pojaviti. U regionu vlada epidemija, dok u Crnoj Gori imamo dva potvrđena slučaja. Očekujemo još, ali niko ne može reći koliko će ih biti”, rekao je Nikolić.

On je istakao da je u pitanju virusno oboljenje i da je najčešći put prenosa kontakt oboljele životinje sa zdravom, ali je moguće i preko kontaminiranih predmeta i hrane.

“Vakcina za ovu bolest ne postoji, pa nam ostaje podizanje biosigurnosnih mjera na gazdinstvima”, naglasio je Nikolić.

On je saopštio da se sve svinje moraju obilježiti u skladu sa zakonom, a pojasnio je da su splačine, odnosno pomije, jedan od najvećih rizika i da takvu ishranu treba izbjegavati ili zabraniti. Tvrdi da bi na farmama trebalo postaviti dezobarijere i da uzgajivači koriste posebnu opremu samo za svinje, dok su lovci koji imaju domaće svinje u riziku. Poručio je da svinje treba kupovati od provjerenih dobavljača.

Nikolić je istakao da je do sada urađen veliki broj testiranja i da su sva bila negativna na afričku kugu svinja, ali da svaku promjenu zdravstvenog stanja treba kontaktirati.

“Bolest prolazi u perakutnom i akutnom toku. Ukoliko je perakutni tok imamo naglo uginuće, dok je kod akutnog toga period inkubacije raznolik i traje i do 18 dana. Simptomi su povišena tjelesna temperatura, potištenost životinja, odbijanje uzimanja hrane, proliv, povraćanje, kod suprasnih krmača dolazi do pobačaja, krvarenja na koži životinje u regionu ušiju, ekstremiteta, njuške, a nedugo dolazi do smrtnog ishoda. Lovci moraju znati da je slezina uvećana nekoliko puta kod ove bolesti i svaka promjena treba da bude alarm da se pozove veterinar i izvrši uzorkovanje”, pojasnio je Nikolić.

Na konferenciji za medije saopšteno je i da, iako se bolest ne može prenijeti na čovjeka, nije preporučljivo konzumirati zaraženo meso. Nikolić je pojasnio da, ukoliko bi došlo do toga da životinja bude zaklana u fazi inkubacije, virus u zamrznutom mesu može da bude aktivan i do godinu.

Nadležni su pojasnili da je ljudski faktor glavni u prenošenju bolesti, a ponovili su i da je Programom obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja predviđena naknada za informaciju o pronalasku uginule divlje svinje u iznosu od 40 eura. Pronađeni leš prijavljuje se Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove na dežurni broj telefona 067 666 632.