Linda Noskova je novi super proizvod češke fabrike talenata

"Osjećamo da nas se ne plaši", rekla je šampionka Australijan opena Arina Sabalenka nakon njihovog međusobnog duela u prošlogodišnjem finalu u Adelejdu

6633 pregleda0 komentar(a)
Noskova, Foto: Reuters

Nekada legende Martina Navratilova i Hana Mandlikova, kasnije i Petra Kvitova (šampionka Vimbldona), pa Karolina Pliškova (svojevremeno svjetski broj jedan), Barbora Krejčikova (osvajačica Rolan Garosa), Marketa Vondroušova (prvakinja Vimbldona)...

Češka teniska fabrika nastavlja da proizvodi supertalente, a nova senzacija dolazi iz sela Bistričko u blizini granice sa Slovačkom - njeno ime je Linda Noskova, ima 19 godina i ovog januara u Melburnu piše svoju najljepšu priču u karijeri koja je praktično tek krenula.

Bivša juniorska šampionka Rolan Garosa na Australijan openu je stigla među osam najboljih, a na putu do četvrtfinala eliminisala je i trenutno najbolju Igu Sfjontek i tako postala prva tinejdžerka u posljednjih 15 godina koja je na grend slemu bila bolja od prve teniserku svijeta.

Ono što karaktariše njen stil je agresivna igra, jaki forhend i bekhend, ali čini se da joj je najveći adut hladnokrvnost - tokom meča, nakon pobjede, kao i nakon poraza.

"Osjećamo da nas se ne plaši", rekla je šampionka Australijan opena Arina Sabalenka nakon njihovog međusobnog duela u prošlogodišnjem finalu u Adelejdu.

Njeno "pokeraško lice" čak i nervira pojedine navijače, pa je pomalo iznenadila sve kada je u suzama završila meč sa Igom Sfjontek.

"Nisam previše emotivna ni nakon pobjede, kao ni nakon poraza. Ljudi me često pitaju znači li mi trijumf nešto. Odgovor je da, ali ne želim to da pokazujem", ispričala je Noskova za WTA.

Upravo tu crtu Noskove istakla su i njena dva trenera Tomaš Krupa i David Kotiza.

"Lako je naučiti kako da odigraš bekhend, ali sa karaktetom se rađaš. Ona je ta koja se ne plaši pobjeda", rekao je Kotiza.

Poslije velike pobjede nad Igom Sfjontek, Noskova je praktično bez igre u osmini finala preskočila povrijeđenu Elinu Svitolinu, a kakva je njena želja za pravim pobjedama govori i izjava nakon ovog duela.

"Nije ovo bio način na koji sam željela da pobijedim. Žao mi je Eline i nadam se da će uskoro biti dobro", istakla je Noskova koja će se za polufinale u Meburnu boriti protiv kvalifikantkinje Dajane Jastremske.

Zajedno sa Lindom novu generaciju čeških teniskih čuda predvode i njena imenjakinja Linda Fruhvirtova (18), Sara Beljek (17) i Brenda Fruhvirtova (16) - starija Fruhvirtova je već zablistala i na grend slemu pošto je prošle godine stigla do četvrte runde upravo na Australijan openu.