Bečić na sastanku sa Pensom: Ekonomski parametri alarm za ozbiljne reforme

Ono je što je sigurno da reforme na unutrašnjem planu, odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije, ekonomske reforme i uspostavljanje zemlje vladavine prava, sadašnja vlast ne može sprovesti, smatra lider Demokrata

25 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
02.08.2017. 14:44h

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, sastao se danas u Podgorici sa potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država, Majkom Pensom.

Bečić je u ime Demokrata potpredsjedniku SAD poželio dobrodošlicu i poručio da je njegova posjeta veliki istorijski trenutak za Crnu Goru i njene građane.

"Lider Demokrata je gospodinu Pensu poželio dobrodošlicu u najmanju, ali najljepšu zemlju na Balkanu, zemlju dostojanstvenih i postojanih ljudi koji njega i njegove sunarodnike doživljavaju kao iskrene prijatelje, ali i jedinu zemlju u Evropi, u kojoj vlast nikada nije smijenjena na izborima, zemlju u kojoj trideset godina imamo vladavinu jednog čovjeka i jedne partije. Činjenica da smo očito preskočili osnovne lekcije u razvoju demokratije generisala je brojne probleme i dubioze koje imamo na unutrašnjem planu, pa se tako već nekoliko godina nalazimo u ozbiljnoj političkoj, institucionalnoj i ekonomskoj krizi, naglasio je Bečić," stoji u saopštenju Demokrata.

Pokazatelji da smo na posljednjem mjestu u regionu u odnosu na ključne ekonomske parametre signal su za ozbiljne reforme, smatra Bečić.

Kako je istakao, stepen kreditne zaduženosti u odnosu na BDP je sa 30 odsto prije desetak godina narastao na 75 odsto, sa projekcijom da će ići preko 80 odsto, dok je pokrivenost uvoza izvozom nešto oko 15 odsto i ubjedljivo je najmanja u regionu, a nezaposlenost je udvostručena u odnosu na period od prije deceniju.

“Činjenica da su zatvorena pitanja koja se tiču državno-pravnog statusa i članstva Crne Gore u NATO-u, daje konačno mogućnost da se prestane sa podjelama i da se usmjerimo ka rješavanju unutrašnjih problema koji ključno determinišu život građana Crne Gore. Ono je što je sigurno da reforme na unutrašnjem planu, odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije, ekonomske reforme i uspostavljanje zemlje vladavine prava, sadašnja vlast ne može sprovesti. Zato Crnoj Gori treba smjena vlasti, odnosno čisti i nekompromitovani pojedinci, koji imaju energije, znanja i stručnosti da sprovede sveobuhvatne reforme na unutrašnjem planu”, zaključio je lider Demokrata.

Kako su kazali iz te partije, sastanak je protekao u konstruktivnoj i iskrenoj razmjeni mišljenja.