Dakić: Umjesto da čistite, samo ste se fotografisali

"Ništa lično gospodo, ali samo malo dostojanstva i profesionalnog odnosa I kao što Vam slogan glasi ovo i jeste naš grad, ali to kako izgleda i način na koji funkcioniše, ipak govori samo o vašem obrazu“, rekao je Dakić

4536 pregleda7 komentar(a)
Dakić, tvrdi da učesnici akcije nijesu očistili smeće duž prilaznog puta ka mostu, Foto: Đorđe Dakić

U petak, 10. maja, TO Nikšić i Ekološki pokret "Ozon", u saradnji sa Opštinom Nikšić, u sklopu ekološke kampanje "Naš grad naš od(b)raz“, organizovali su akciju čićenja prostora oko Carevog mosta. A akciji, koju je podržala Elektroprivreda Crne Gore, učestvovao je veći broj predstavnika lokalne uprave, njihovih službi i ustanova, lokalne Turističke organizacije (TO), nevladinog sektora, građana, predsjednik Mjesne zajednice Kličevo. Mještanin toga kraja, Đorđe Dakić, tvrdi da učesnici akcije nijesu očistili smeće duž prilaznog puta ka mostu, kao i da nijesu pokosili travu oko klupa, i u prilog šalje fotografije koje su navodno nastale toga dana kada je akcija završena.

„Kako to da kada TO Nikšić pozovemo mi mještani ili pokret Ecopatriotizam, na akcije čišćenja, kažete da nijeste nadležni i da ne možete doći lično da čistite, a koliko vidimo evo godinu dana od tog poziva, preporod, katarza, ipak ste nadležni i možete doći da čistite lično i to u tenisicama i Ray- Ban sunčaricama, a da pri tom ne očistite skoro ništa, osim što ste napravili na desetine fotografija pozirajući kao fotomodeli. Ili vi to radite samo s određenom grupom ljudi i organizacija. Korpu za smeće smo očekivali da ćete postavit, kameru ili možda državnu zastavu, s obzirom da je riječ o kulturno-zaštićenom i ujedno najposjećenijem objektu od strane turista. Zašto Elektroprivreda nije učestvovala i ne vodi računa, a obaveza im je da održava put koji prolazi ispod mosta, kako istom usled izlivanja rijeke Zete, ne bi oštetila temelje“, stoji u saopštenju koje Dakić potpisuje i za koje tvrdi da je u njegovo i u ime mještana.

foto: Đorđe Dakić

Ističe da mještani zadnjih osam godina intenzivno rade, čiste i pokušavaju dovesti u „kulturno stanje prostor oko Careva mosta“, kao i prilazne puteve koji vode i do njihovih kuća, da „biju bitku s nesavjesnim komšijama i neosviješćenim sugrađanima koji dovoze razno smeće, otpad i uginule životinje, ostavljajući duž puta pomenute lokacije“.

"Zahvaljujući jednoj porodici, a našim komšijama, dio puta prema Carevom mostu je očišćen, posađen drvored u dužini od 400 metara i održavan zadnjih godina isključivo iz sredstava te porodice i našeg truda i rada. Na dvije lokacije u neposrednoj blizini Careva mosta postavljene su mini teretane za rekreaciju na otvorenom“, stoji u Dakićevom saopštenju.

foto: Đorđe Dakić

Naglašava da svake godine kose i uređuju prostor oko Carevog mosta, da nasipaju plato oko njega.

"Ne želimo da se ističemo imenom i prezimenom zarad nekih interesa, kao što to gospoda pomenuta žele da učine i sebi pripišu i prikažu kao svoj, naš trud i rad, a sve zbog jeftinih poena i uzdizanja, zarad fotelja, statusa ili funkcije...Ništa lično gospodo, ali samo malo dostojanstva i profesionalnog odnosa I kao što Vam slogan glasi ovo i jeste naš grad, ali to kako izgleda i način na koji funkcioniše, ipak govori samo o vašem obrazu“, zaključuje Dakić.