Elaborat za "Milošev krš" vraćen na popravni

Mještani lokalnih sela ukazuju da koncesionar ima novog advokata Darka Dragovića, poslanika Pokreta “Evropa sad”. “Vijesti” čekaju odgovor od Dragovića u vezi s ovim slučajem

25741 pregleda6 komentar(a)
Cetinjani tri puta tražili sastanke: Martinović, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera kojim rukovodi Vladimir Martinović (Demokrate) poništilo je rješenje Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) kojim nije data saglasnost na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu, za kamenolom na Miloševom kršu na Cetinju i naloženo joj da ponovo odlučuje o tom zahtjevu.

To piše u odluci koju je ovo Ministarstvo donio sredinom aprila, a u koju su “Vijesti” imale uvid.

EPA je 11. marta prvobitno odbila zahtjev za davanje saglasnosti na elaborat koji je podnio koncesionar “Inženjering put”, ali je na tu odluku postojala mogućnost žalbe. Ova firma je kasnije podnijela žalbu, preko svojih advokata Darka Dragovića i Jelene Tadić Palibrk.

Mještani Bokova, Đinovića, Kosijera i okolnih cetinjskih sela već neko vrijeme osporavaju izgradnju kamenoloma na Miloševom kršu, radi opasnosti od prašine, izduvnih gasova, teške mehanizacije, buke i uništenja lokalnog puta. Oni su saopštili da ne iznenađuje što je odluka EPA-e poništena, jer uvijek postoji šansa da drugostepeni organ u upravnom postupku poništi ili potvrdi odluku prvostepenog.

“Koncesionar, “Inženjering put” ima novog advokata, to je Darko Dragović poslanik Pokreta “Evropa sad” u Skupštini. Da li je angažovan zbog ekspertize u upravnom pravu ili zato što njegovo ime na žalbi koncesionara, daje posebnu težinu? Da li Ministarstvo, kojim upravljaju Demokrate, koalicioni partneri PES-a, odlučuje o žalbi koncesionara na osnovu profesionalnog rada ili tu postoje određeni pritisci i političko-finansijski interesi? Ministru Martinoviću i njegovim saradnicima smo dva puta pisali, tražili prijem kako bismo pojasnili svoje argumente protiv kamenoloma. Nije bilo odgovora”, kazali su mještani.

Da li je angažovan zbog ekspertize: Darko Dragovićfoto: Boris Pejović

Istakli su da su kasnije, u telefonskom razgovoru dogovorili da će ih taj resor blagovremeno obavijestiti, ali da je rješenje donijeto četiri dana nakon toga. Tvrde da im neko opet pokušava raditi iza leđa, zbog čega su kako kažu, angažovali novog advokata. Naglasili su da se poništenjem odluke samo odlaže neizbježno, te da će ova tri sela i Prijestonica Cetinje nastaviti borbu, a da kamenoloma u njihovom kraju neće biti.

“Vijesti” očekuju odgovor od Dragovića na pitanja koja su mu upućena povodom ovog slučaja.

Vlada je u februaru 2022. donijela koncesioni akt za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina za kamenolom Milošev krš, nakon čega je raspisan tender i u avgustu iste godine, potpisan ugovor o koncesiji sa podgoričkom firmom “Inženjering put”. Ova kompanija je zatim u avgustu 2023. podnijela zahtjev za davanje saglasnosti za elaborat koji je izradila firma “Medix”.

Komisija EPA-e za ocjenu elaborata je zatim krajem 2023. utvrdila, da ocjenu tog dokumenta ne mogu dati dok se prethodno ne pribave saglasnosti, i to za izmještanje dalekovoda koji prolazi kroz planirani kamenolom i za korišćenje lokalnog puta. “Inženjering put” je kasnije tražio dodatno produženje roka za dostavljanje ovih dozvola, sa čim Komisija nije bila saglasna, jer je kako su tada naveli, kompanija morala imati saglasnosti po dostavljanju elaborata. Zbog toga su i predložili njegovo odbijanje.

U odluci Ministarstva turizma navodi se da se “Inženjering put”, između ostalog, žalio jer odluka EPA-e ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama, da je nejasna i kontradiktorna, da već postoje urbanističko-tehnički uslovi koje je izdala Prijestonica, da ne postoji odluka o zabrani korišćenja lokalnog puta, da nije jasno zašto saglasnost za izmještanje dalekovoda i rekonstrukcija puta utiču na kvalitet dostavljenog elaborata...

“Da je nadležnost i opseg rada Komisije jasno definisan Zakonom o procjeni uticaja na životnu sredinu, te da shodno tome Komisija nema ni pravo, niti obavezu, niti ovlašćenje da traži dopunu dokumentacije pribavljanjem saglasnosti za radnje i aktivnosti van istražno-eksploatacionog prostora”, piše, između ostalog, u rješenju.