Kolašin: U jednoj od najfrekventnijih ulica trotoara nema, pješaci moraju kolovozom

Rekonstrukcija Ulice Boška Rašovića nije završena ni nakon godinu dana, a saobraćaj nakon otvaranja tunela Klisura, višestruko intenziviran. Bez trotoara i u drugim ulicama, u koje se preusmjerava saobraćaj

4473 pregleda8 komentar(a)
I dalje stoji raskopano: Ulica u centru, Foto: Dragana Šćepanović

Kompletna rekonstrukcija jedne od najfrekventnijih saobraćajnica u Kolašinu, Ulice Boška Rašovića, još nije završena, iako će naredne sedmice biti godinu od kako su radovi na tom projektu počeli. Još nisu urađeni trotoari, pa pješaci uglavnom za kretanje koriste kolovoz, iako je tom ulicom minulih mjeseci nakon otvaranja tunela Klisura, saobraćaj všestruko intenziviran.

Na dijelu ulice kao pješačka infrastruktura koristi se gruba zemljano-kamena podloga pored kolovoza, a u dijelu pored gradske pijace na mjestu gdje treba da budu trotoari su iskopani kanali iz kojih štrči stara armatura.

Asfaltiranje ulice završeno je krajem minule godine, a prije toga izgrađena fekalna kanalizacija, kao i rekonstrukcija vodovodne mreže. Takođe, zamijenjene su telekomunikacione instalacije, puštena u rad rasvjeta, a od skoro postavljena i horizontalna signalizacija...

Predsjednik Opštine Petko Bakić najavio je na sjednici lokalnog parlamenta sredinom aprila da se “obavljaju ubrzane pripreme za izgradnju trotoara, a slijedi i obimnije postavljanje vertikalne i horizontalne signalizacije”. Dio pripremnih radova je zaista i završen, ali prema stanju na terenu izgleda da su radovi sada u zastoju.

Iz Bakićevog kabineta “Vijestima” još nisu odgovorili na pitanja postavljena prije praznika, a koja su se odnosila na eventualne razloge kašnjenja izgradnje trotara i koji je rok za završetak tog posla. Ranije nije precizno saopšteno kada će planirana kompletna rekonstrukcija, koju je pratilo mnogo izazova, biti okončana.

Pred završetak asfaltiranja Bakić je kazao da je vrijednost do tada izvedenih radova oko milion eura. Rekonstrukcija je izvođena prema Glavnom projektu izgradnje primarne hidrotehničke infrastrukture na prostoru dijela DUP-a Smailagića Polje i dijela DUP-a Centar - dio ulice Boška Rašovića.

“Obezbijeđena finansijska sredstva za izgradnju trotoara, zbog vremenskih prilika, nisu realizovana u ovoj godini. Projekat je realizovan na inicijativu Sekretarijata za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj i Službe predsjednika, koji su predano duži vremenski period radili na iznalaženju rješenja za probleme mještana I investitora u ovom dijelu grada”, saopštio je tada Bakić.

On je objasnio da, nakon rekonstrukcije ove saobraćajnice, građani moraju učiniti dodatni napor da se buduće trotoarske površine koriste shodno njihovoj namjeni, a ne za parking. Trotoari, kazao je Bakić, prije svega će služii za potrebe najmlađih, kako bi bezbjedno došli do obližnje škole.

Trotoara nema ni u ulicama Dunje Đokić i Milivoja Bulatovića, iako se i njima sada usmjerava saobraćaj od tunela Klisura, to jest, puta Jezerine-Lubnice do auto puta i obrnuto.

Bakić je nedavno odbornike Skupštine opštine, govoreći o problemima saobraćaja podsjetio “da trotoara nikad nije bilo u nekim ulicama”, te da to, tvrdi, “nije lako riješiti, ali se kreće u popravljanje stanja”. Pri izgradnji trotoara pojavljuju se, objasnio je, i imovinski problemi, pa predstoji i eksproprijacija.