Savjet: Novčana nagrada bi mogla da podstakne svjedoke da podijele informacije o ubistvu Jovanvoića

Oni su preporučili da se u Upravi policije postepeno razvija specijalizovan poseban operativno-obavještajni program koji će pomoći kod zatvaranja i drugih kritičnih događaja

4492 pregleda0 komentar(a)
Foto: Screenshot

Savjet za građansku kontrolu rada policije jednoglasno je odlučio da podrži preporuku Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija - da Vlada javno objavi i ponudi novčanu nagradu za pružanje pouzdanih informacija koje će pomoći konačnom i potpunom razjašnjenju ubistva glavnog i odgovornog urednika lista "Dan" Duška Jovanovića.

Za podršku predlogu Komisije glasali su Zoran Čelebić, Aida Petrović, prod.dr Dražen Cerović, dr Milena Popović Samaradžić i prof.dr Branislav Radulović, rečeno je Vijestima iz Savjeta.

"Negativna percepcija i skeptičnost, naročito izražena u ranijem periodu, prema državnim organima u cjelini, kroz postepene političke i institucionalne transformacije se prevazilaze i mogle bi doprinijeti da policija i tužilaštvo dođu do visokokvalitetnih i pouzdanih informacija važnih za rasvjetljavanje ovog zločina. Obraćanje javnosti za pomoć, na način na koji to predlaže mjerodavna i kompetentna Komisija, nije neuobičajena praksa u demokratskom svijetu. Ona bi mogla da podstakne naročito svjedoke i sa njima povezane osobe koje oklijevaju da konačno podijele, informacije sa nadležnim organima", kazali su iz Savjeta.

Oni su preporučili da se u Upravi policije postepeno razvija specijalizovan poseban operativno-obavještajni program koji će pomoći kod zatvaranja i drugih kritičnih događaja.

"Pri rješavanju složenih zločina, identifikaciji i procesuiranju odgovornih, kroz korišćenje podrške javnosti na dati način, novčanim nagradama, važno je voditi računa o reputaciji policijske organizacije i državih organa u cjelini. Takav pristup Savjet bi prepoznao kao dio različitih strategija rada policije u zajednici. Savjet preporučuje da se uspastavi i vidljiviji, simboličan, način javnog pohvaljivanja policijskih službenika koji doprinose boljoj policijskoj praksi, razriješenju kriminala i sigurnosti građana", kaza je predsjednik Savjeta, advokat Zoran Čelebić.