Više od stotinu britanski poslovnih lidera podržalo laburiste pred izbore

U pismu, koje su potpisali sadašnji i bivši izvršni direktori maloprodaje, oglašavanja, putovanja i finansija, navodi se da su laburisti pokazali da su se promijenili i da im treba dati šansu da oblikuju budućnost zemlje

3725 pregleda0 komentar(a)
Lider laburista Kir Starmen, Foto: Reuters

Više od 100 poslovnih lidera dalo je podršku britanskoj opozicionoj Laburističkoj partiji pred izbore 4. jula, navodeći da u Velikoj Britaniji treba okončati nestabilnost i stagnaciju koje su opterećivale ekonomiju.

Vladajući konzervativci premijera Rišija Sunaka obično su bili stranka koja je povezana s velikim biznisom, ali je šefica finansijske politike laburista Rejčel Rivs godinama nastojala da vlasnike preduzeća ubijedi da se njenoj stranci može povjeriti da vodi ekonomiju.

U pismu, koje su potpisali sadašnji i bivši izvršni direktori maloprodaje, oglašavanja, putovanja i finansija, navodi se da su laburisti pokazali da su se promijenili i da im treba dati šansu da oblikuju budućnost zemlje.

"Mi, kao lideri i investitori u britansko poslovanje, vjerujemo da je vrijeme za promjene", navodi se u pismu.

Laburistička partija pod novim liderom Kirom Starmerom skoro godinu dana u u anketama ima prednost od oko 20 odsto nad Konzervativnom partijom.

Laburisti se nadaju da ta podrška biznismena pokazati da to više nije stranka Starmerovog prethodnika, ljevičarskog Džeremija Korbina, koji je pred prethodne izbore 2019. vodio kampanju s programom renacionalizuje i povećanja poreza bogatima.