Belgija će Ukrajini obezbijediti 30 aviona F-16

Najava je objavljena nekoliko sati prije nego što bi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebalo u Briselu da se sastane s belgijskim premijerom Aleksanderom de Kroom

3005 pregleda12 komentar(a)
Zelenski, Foto: REUTERS

Belgija će se obavezati da obezbedi Ukrajini 30 borbenih aviona F-16, pri čemu su prve isporuke planirane za ovu godinu, izvijestila je u utorak belgijska novinska agencija Belga, pozivajući se na ministarku spoljnih poslova te zemlje Hadžu Labib.

Najava je objavljena nekoliko sati prije nego što bi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebalo u Briselu da se sastane s belgijskim premijerom Aleksanderom de Kroom.

Zelenski i de Kro treba da potpišu bezbjednosni sporazum između dvije zemlje.

Oni će takođe posjetiti belgijsku vazdušnu bazu u kojoj se ukrajinski piloti obučavaju za upravljanje borbenim avionima F-16, prenio je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

Zelenski je u ponedjeljak potpisao sličan bezbjednosni sporazum sa Španijom, koja je za obećala vojnu pomoć Ukrajini od milijardu eura.

Početkom maja, Zelenski je najavio pripremu sedam novih bilateralnih bezbjednosnih sporazuma, uključujući i sa SAD.

Devet bezbjednosnih sporazuma u okviru deklaracije o podršci Ukrajini koju su u julu 2023. godine u Viljnusu usvojile zemlje "Grupe sedam" već je potpisano sa Velikom Britanijom, Njemačkom, Francuskom, Danskom, Kanadom, Italijom, Holandijom, Finskom i Letonijom.