Džaferi ostaje premijer Sjeverne Makedonije do izbora nove vlade, iako je i poslanik

Istakao je da neće učestvovati u radu novog parlementa i njegovom odlučivanju kako bi ispunio zakonske odredbe Zakona o sprečavanju korupcije i sukoba interesa, prema kojem ne može u isto vrijeme da obavlja dvije funcije

3631 pregleda1 komentar(a)
Džaferi, Foto: Screenshot/Youtube

Premijer Sjeverne Makedonije Taljat Džaferi, koji je izabran i za poslanika u Parlamentu, najavio je danas da će funkciju premijera obavljati sve do izbora nove vlade, ali da do tada neće učestvovati u radu Sobranja.

Džaferi je to rekao na konstitutivnoj sjednici novog saziva Sobranja (Parlamenta) Sjeverne Makedonije, pozvavši se na Ustav, zakone i dosadašnju praksu.

Istakao je da neće učestvovati u radu novog parlementa i njegovom odlučivanju kako bi ispunio zakonske odredbe Zakona o sprečavanju korupcije i sukoba interesa, prema kojem ne može u isto vrijeme da obavlja dvije funcije.

Na današnjoj konstitutivnoj sjednici za predsjednika Sobranja Sjeverne Makedonije izbran je Afrim Gaši, poslanik koalicije "Vrijedi" koja je u završnoj fazi pregovora sa VMRO DPMNE o formiranju nove kolacione vlade, u kojoj bi, prema dostupnim informacijama, trebalo da bude i treći partner ove parlamentarne većine, Pokret "Znam - Za našu Makedoniju".

Prema proceduri, predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova, nakon što dobije obavještenje da je Sobranje konstituisano, ima rok od deset dana da preda mandat predstavniku parlamentarne većine, što je u ovom slučaju lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski, koji pak od preuzimanja mandata ima rok od 20 dana da formira vladu.

Prelazna vlada Sjeverne Makedonije za sprovođenje izbora izabrana je 28. januara, a Džaferi (DUI) je premijersku funkciju, od Dimitra Kovačevskog (SDSM), preuzeo dan kasnije.

Na parlamentntarnim izborima održanim 8. maja pobijedila je koalicija konzervativne VMRO DPMNE "Tvoja Makedonija", koja je osvojila 58 mandata u parlamentu koji ukupno ima 120 mjesta.

Koalicija SDSM "Za evropsku budućnost" i "Evropski front" na čelu sa DUI imaju po 18 madata, koalicija "Vrijedi" ima 14 mandata, a Partija "Levica" i Pokret "Znam - Za našu Makedoniju" po šest mandata.