Bivši radnici "Vektra Boke": SDT da zabrani sve transakcije imovinom kompanije

"Mi ćemo doći jedan dan pred Vladu i spavati, nećemo ići nigdje dok ne pomremo. Mi umiremo i ovako, 40 i nešto nas je umrlo čekajući pravdu. Ko odgovara za to? Već smo spremili pismo direktno za Brisel šaljemo, da vidi i međunarodna institucija kako se ovdje raspolaže kapitalom radnika", kazao je predstavnik radnika Đorđe Rajak

14084 pregleda7 komentar(a)
Bivši radnici, Foto: Mirko Kotlaš
30.05.2024. 18:02h

Udruženje bivših radnika "Vektra Boke" zatražilo je od Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da hitnim postupkom zabrani sve transakcije imovinom ove kompanije.

To je predsjednik ovog Udruženja Đorđe Rajak, kazao tokom okupljanja bivših radnika pred zgradom SDT-a. HTP “Boku” je u decembru 2007. privatizovala firma “Vektra Montenegro” Dragana Brkovića, a kasnije je i ime firme promijenjeno u “Vektra Boka”. Ova firma se od februara 2017. godine nalazi pod mjerama reorganizacije Privrednog suda, račun joj je u neprekidnoj blokadi od septembra 2019. godine

Rajak je naveo da su razgovarali sa specijalnom tužiteljkom Tanjom Čolan Deretić, koja kako tvrdi, dijeli njihovo mišljenje da se dio akcija "HTP Boka" nije smio prodati, da su zadovoljni razgovorom i da ne mogu otkrivati više detalja slučaja.

"Mi ćemo doći jedan dan pred Vladu i spavati, nećemo ići nigdje dok ne pomremo. Mi umiremo i ovako, 40 i nešto nas je umrlo čekajući pravdu. Ko odgovara za to? Već smo spremili pismo direktno za Brisel šaljemo, da vidi i međunarodna institucija kako se ovdje raspolaže kapitalom radnika", naveo je Rajak.

Rajakfoto: Mirko Kotlaš

Ponovio je da radnici nisu ispoštovani po kolektivnim ugovorima, da nije uložen ni dio novca koji je po investicionom planu bio 64 miliona eura.

Okupljeni su zatim otišli i pred zgradu Vlade, a Rajak je "Vijestima" potvrdio da ih je na razgovor primio ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

"Razgovor je bio produktivan i dogovorili smo se da do ponedjeljka dostavimo neke zahtjeve kao dopunu o daljoj zaštiti imovine, a posebno socijalnog programa za radnike", kazao je Rajak i istakao da su se okupljeni, nakon toga razišli.

"Vijestima" se juče obratio i dio bivših i sadašnjih radnika "Vektra Boke", koji tvrde da ih je 120, a zalažu se za opciju da im se dugovanja koja ka njima ima ta firma, izmire kroz prodaju dijela imovine kompanije. Saopštenje ovih radnika, "Vijestima" je dostavio bivši radnik i sindikalac ove firme Vojin Miljanić.

Oni su kazali da se ograđuju od tvrdnji koje iznosi Udruženje, te da žele da se radnicima isplate dugovanja po osnovu zaostalih plata i doprinosa.

Rajak je naveo da tih radnika nema u broju u kojem tvrde, te da se u tužilaštvu vodi i slučaj o falsifikovanim potpisima, kojih je kako tvrdi trećina od ukupnog broja. Dodao je da Miljanić nema saglasnost da zastupa radnike "Vektra Boke" i da iznosi neistine.

Rajak je naveo je da njihovo Udruženje ima 179 radnika, da je većina bivših radnika prešla u tu organizaciju, što je ovjereno kod notara.