Večeras koncert Tamare Jokić u Podgorici: Putovanje kroz iberijske muzičke pejzaže

Vokalna umjetnica, kantautorka i profesorica na prestižnom Berkli univerzitetu, izaći će na veliku scenu KIC-a "Budo Tomović" u 20 časova

6405 pregleda0 komentar(a)
Foto: Promo

Kroz različite elemente mediteranske i balkanske muzike, vokalna umjetnica, kantautorka, ali i profesorica na Berkliju Tamara Jokić podgoričku publiku večeras vodi na putovanje kroz muzičke pejzaže, sa željom da svaki pojedinac spozna toplinu i radost, ali i probudi razumijevanje i privrženost drugačijim (muzičkim) tradicijama i kulturama, kazala je ona za Vijesti.

Njen premijerni nastup koncert u Crnoj Gori, biće upriličen danas, u okviru muzičkog programa Kulturno-informativnog centra (KIC) “Budo Tomović” u Podgorici, u 20 časova. Veliku scenu KIC-a podijeliće sa svojim kvartetom koji čine: Dušan Popović Lipovac (gitara), Goran Savić (perkusije) i Miloš Bosnić (bas gitara).

Ulaznice, po cijeni od sedam eura, mogu se kupiti na biletarnici KIC-a od devet do 20 časova.

Rodom iz Valjeva, Jokić je od djetinjstva pokazivala interesovanje za muziku, posebno za fado. Diplomirala je španski i portugalski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu, nakon čega je dobila stipendiju i stekla diplomu prestižnog muzičkog koledža Berkli u Bostonu. Muzički put odveo je u Njujork, gdje trenutno živi i stvara.

“U svom repertoaru Tamara nježno spaja mediteranske i balkanske melodije, stvarajući jedinstvene interpretacije. Njena privrženost mediteranskoj kulturi i muzici dovela je do saradnje sa nizom eminentnih muzičara i producenata, uključujući Havijera Limona, Marizu, Dioga Klementea, Amiru Medunjanin, Bojana Zulfikarapšića, Izrael Suarez Piranju, Pola Vintera, Džejmi Hadad i druge. Osim vokalnim izvođenjem, Tamara se bavi i muzičkim istraživanjem raznih kultura i geografskih prostora. Od Španije i Portugala, sjevera Afrike, Balkana i Bliskog istoka, ona dolazi do svog izraza koji podrazumijeva muzičko nasljeđe svih ovih kultura, zbog čega je dobila nagradu Instituta za mediteransku muziku bostonskog koledža”, navodi se u najavi KIC-a.

Internacionalna muzička karijera ove umjetnice dobila je zamah posljednjih godina zahvaljujući koncertima u Španiji i Beogradu, a nastupala je i u jednoj od najprestižnijih koncertnih sala na svijetu - Karnegi Holu u Njujorku. Potvrda uspjeha i važna prekretnica u njenoj karijeri je ugovor s portugalskim ogrankom muzičke kuće Sony Music Entertainment i njen debi album “Transiberica”, objavljen 2022. pod okriljem slavnog španskog producenta i gitariste Havijera Limona i poznatog kompozitora Dioga Klementea iz Portugala.

Pored njegovanja tradicionalnih muzičkih oblika, Jokić piše i svoju muziku koju boji španskim i mediteranskim sentimentom, u savremenom muzičkom kontekstu, a o svemu tome više govori u intervjuu za Vijesti.

Ovo je Vaš prvi nastup pred podgoričkom publikom. Imate li neka očekivanja, a sa druge strane šta publika može očekivati?

Osjećam se veoma uzbuđeno zbog prvog nastupa pred publikom u Podgorici. Svaki nastup nosi određenu dozu uzbuđenja i očekivanja, posebno prvi nastup u jednom glavnom gradu. Nadam se da će publika osjetiti iskrenost, ljubav i strast koju unosim u svoje izvođenje, kao i da će kroz pjesme, sa mnom putovati kroz vrijeme i različita podneblja.

Koji program ćete izvesti na koncertu i šta biste voljeli da publika ponese sa sobom?

Na koncertu u KIC-u izvešćemo program koji spaja različite elemente mediteranske i balkanske muzike, uz dodatak nekih novih autorskih kompozicija. Voljela bih da publika ponese sa sobom osjećaj topline i radosti koji donosi ova muzika, kao i dublje razumijevanje i privrženost različitim muzičkim tradicijama.

Vaša muzika spaja mediteranske i balkanske melodije. Šta Vas je inspirisalo i podstaklo da istražujete i kombinujete ove muzičke stilove, koliko su oni atraktivni u muzici danas, bilo u našem regionu ali i vani? Pored toga, kako sačuvati autentičnost svake tradicije dok ih istovremeno integrišete u svoj jedinstveni stil?

Inspiracija za spajanje mediteranskih i balkanskih melodija dolazi iz mojih ličnih iskustava, porijekla, odrastanja i putovanja, kao i iz želje da istražujem i integrišem različite kulture u svoj muzički izraz. Mislim da su ovi muzički stilovi veoma atraktivni danas, kako u našem regionu, tako i širom svijeta, jer nude bogatstvo različitih zvukova i emocija. Kada integrišemo različite tradicije, važno je da očuvamo autentičnost svake od njih kroz poštovanje prema izvornom materijalu i kroz kreativni pristup koji osnažuje njihovu suštinu. To nije uvijek lako, zahtijeva ljubav i predanost, ali i muzičko znanje kome mi je umnogome doprinio moj boravak u Bostonu.

Diplomirali ste španski i portugalski jezik i potom završili prestižni muzički koledž Berkli koji je poznat po svojoj inovativnosti. Kako je taj spoj, uz porijeklo, uticao na Vaš stil, ali i muzičku karijeru? Pored toga, često istražujete teme identiteta i pripadnosti. Kako Vaša lična iskustva i putovanja utiču na kreativni proces i tematske izbore u muzici?

Studiranje španskog i portugalskog jezika, kao i iskustvo na Berkliju, definitivno su uticali na moj muzički stil i karijeru. Ljubav i posvećenost prema ovim jezicima i muzici traje ipak još od ranog djetinjstva, te je formalno obrazovanje u ovim oblastima bilo nešto više od finog oblikovanja prethodno postojećeg. Ta kombinacija je obogatila moj muzički vokabular i otvorila nove horizonte u pogledu harmonije, ritma i aranžmana. Što se tiče istraživanja identiteta i pripadnosti, moja lična iskustva i putovanja su nepresušan izvor inspiracije. Identitet obuhvata različite elemente kao što su kultura, jezik, porijeklo, vjeroispovijest, društveni status, ličnost, interesovanja i mnoge druge faktore. Svaka osoba ima svoj jedinstveni skup više različitih identiteta, ali i pripadnosti. Istraživanje ovih pojmova kroz muziku beskonačan je proces i samo kao takav može i imati smisla.

S obzirom na to da živite i stvarate u Njujorku, a potičete sa Balkana, kako je ta svjetska metropola oblikovala Vaš muzički izraz, ambicije, a onda i koje mogućnosti Vam pruža i privatno i profesionalno?

Ova metropola mi pruža brojne mogućnosti za profesionalni razvoj i umrežavanje, ali istovremeno me podsjeća na moje balkanske korijene i održava me povezanim sa svojim kulturnim nasljeđem.

Tamara Jokićfoto: Đorđe Đoković

Imate bogato iskustvo u istraživanju muzičkih kultura raznih djelova svijeta, što je dodatno obogaćeno Vašim iskustvom boravka... Možete li izdvojiti neke kulture koje su Vam posebno bliske, koje su u temelju Vašeg ličnog, ali i muzičkog identiteta, a onda i koje su Vam interesantne za dalje istraživanje?

Kulture koje su mi posebno bliske su španska, portugalska, balkanska, blisko-istočna i latinoamerička. One su temelj mojih ličnih i muzičkih identiteta, naglašavajući množinu, ali istovremeno me i dalje inspirišu za dalje istraživanje.

Vaš debitantski album “Transiberica” donosi svojevrsno putovanje kroz razne muzičke pejzaže, snažan emotivni naboj i duboku povezanost sa različitim kulturama. Kako oslikava Vaše težnje i istraživanja u muzici i kulturi?

Album “Transibérica” predstavlja svojevrsno putovanje kroz iberijske muzičke pejzaže i kulture, odražavajući moje težnje za istraživanjem i povezivanjem svjetova. Nadam se da će publika prepoznati tu duboku povezanost i emotivni naboj koji nosi album.

Da li je potrebno balansirati između komercijalnih zahtjeva muzičke industrije, pa i publike i sopstvenog umjetničkog izraza, posebno danas kada je konzumerizam uzeo primat u skoro svim sferama života?

Balansiranje između komercijalnih zahtjeva i sopstvenog umjetničkog izraza može biti izazovno, ali vjerujem da je moguće pronaći harmoniju između njih. Uprkos tome, ja tome ne težim i ostajem pri svome - važno je ostati vjeran sebi i svojoj iskrenoj viziji.

Da li biste nešto dodali?

U januaru ove godine sam postala profesor na Berkliju. Predajem na katedri Professional Music bostonskog koledža Berklee College of Music.

Svaki prostor nosi poseban šarm, a nagrade otvaraju nova vrata

Osvojili ste nagradu Instituta za mediteransku muziku bostonskog koledža. Koliko Vam ta nagrada znači i na koji način je uticala na Vašu karijeru?

Nagrada Instituta za mediteransku muziku u Bostonu predstavlja veliko priznanje za moj rad i trud. Ona mi je dala dodatnu motivaciju i samopouzdanje da nastavim svoju muzičku karijeru, otvarajući mi vrata za nove prilike i saradnje.

Nastupali ste u prestižnim koncertnim dvoranama poput Karnegi Hola, ali i u salama u malim gradovima našeg regiona. Koliko je različito iskustvo nastupa u zavisnosti od prostora i da li je i koliko dvorana važna?

Iskustvo nastupa u različitim prostorima definitivno je različito, ali svaki prostor nosi svoj poseban šarm i izazove. Velike koncertne dvorane pružaju jedinstvenu atmosferu i akustiku, dok nastupi u manjim salama omogućavaju intimniju interakciju sa publikom.

Vještačkoj inteligenciji nije mjesto u muzici

Kako vidite budućnost muzičke industrije, u kontekstu spajanja tradicionalne muzike sa modernim žanrovima, ali i u kontekstu digitalnih tehnologija, brojnih streaming platformi, korišćenja AI? Ima li brige za izvorni vid muzičke komunikacije, nastupa uživo i kreacije?

Budućnost muzičke industrije nije sasvim izvijesna. Čvrsto vjerujem da će tradicionalna muzika i dalje imati svoje mjesto pored modernih žanrova. Digitalne tehnologije i streaming platforme pružaju nove mogućnosti za distribuciju muzike, ali je važno da se očuva izvorni vid muzičke komunikacije kroz nastupe uživo i autentičnu kreaciju. Mislim da korišćenje vještačke inteligencije u muzici može biti od pomoći u tehničkom smislu, ali kada se radi o iskrenom stvaranju melodija, tekstova i kada se radi o prenošenju emocija, tu vještačkoj inteligenciji nije mjesto.