Publika konačno u prilici da čuje Wu-Tangov album "Once Upon a Time in Shaolin"

Grupa je ovaj album objavila na samo jednom fizičkom primjerku, bez mogućnosti da se preuzme i strimuje, i prodala ga na aukciji

3398 pregleda0 komentar(a)
Iz jednog od spotova Wu-Tang Clana, Foto: Printscreen YouTube

Kultna američka rep grupa Wu-Tang Clan objavila je 2015. album "Once Upon a Time in Shaolin" na samo jednom fizičkom primjerku, bez mogućnosti da se preuzme i strimuje. Tada ga je na aukciji kupio ozloglašeni američki biznismen Martin Škreli za dva miliona dolara, a samo dvije godine kasnije ga je prodao.

Sada će šira javnost konačno biti u prilici da čuje pjesme sa ovog izdanja. Australijski Muzej stare i nove umjetnosti (MONA) organizovaće seriju događaja na kojima će se ovaj album Wu-Tanga preslušavati, a njegova fizička kopija će biti izložena pred posjetiocima.

"S vremena na vrijeme desi se da neki objekat na ovoj planeti posjeduje mistična svojstva koja nadilaze njegove materijalne uslove. 'Once Upon a Time in Shaolin' je više od albuma, zato sam znao da ga moram ubaciti na našu izložbu", kazao je Džerod Rolins u saopštenju za medije ispred muzeja.

Vlasnik albuma sada je digitalni umjetnički kolektiv Pleasr, a po ugovoru album se ne može komercijalno eksploatisati sve do 2109, ali se može puštati na događajima poput ovoga u MONA-i. Izložba će biti otvorena od 15. do 24. juna.

"Once Upon a Time in Shaolin" je sniman tajno tokom šest godina i postao je najskuplje muzičko djelo ikada prodato. Nije poznato koliko pjesama se nalazi na duplom albumu, ali se nagađa da ih je oko 30.