Brajović: Preporuka SZO je potpuna eliminacija duvanskog dima iz svakog zatvorenog javnog i radnog prostora

Prema riječima šefice SZO u Crnoj Gori svi naučni podaci potvrdjuju, "ne postoji bezbjedan nivo izlaganja duvanskom dimu"

5510 pregleda10 komentar(a)
Od duvana umiru i oni za koje pušenje nije stvar izbora: Brajović, Foto: Privatna arhiva

Snažna preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u skladu sa ratifikovanom Konvencijom za kontrolu upotrebe duvana jeste potpuna eliminacija duvanskog dima iz svakog zatvorenog javnog i radnog prostora, kazala je šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović.

Ona je to kazala povodom saopštenja Privredne komore Crne Gore (PKCG) u kojem su kazali da najnoviji rezultati istraživanja u Crnoj Gori pokazuju da izmjene aktuelnog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, posebno u dijelu potencijalnih uvođenja novih ograničenja upotrebe bezdimnih duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, negativno bi uticale na poslovanje ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori.

"Okruženje bez duvanskog dima sprečava započinjanja pušenja i ima pozitivan uticaj na odvikavanje od pušenja, smanjenje obolijevanja i smrtnosti zbog pušenja, čime se smanjuju troškovi po budžet za liječenje oboljelih zbog pušenja", poručila je Brajović.

Prema njenim riječima svi naučni podaci potvrdjuju, "ne postoji bezbjedan nivo izlaganja duvanskom dimu."

"Početna premisa za svakog odgovornog kreatora politike u razmatranju mjera kontrole upotrebe duvana treba da bude činjenica da duvanski dim, koji sadrži više od 7000 hemijskih materija, uključujući stotine hemikalija koje su toksične i 70 hemikalija koje izazivaju kancer, ubija. Godinama su radjene studije na globalnom nivou, koje potvrdjuju nedvosmisleno da je duvanski dim povezan sa obolijevanjem od malignih bolesti, sa bolestima srca i krvnih sudova i disajnih puteva. Medjunarodna agencija za istraživanje kancera je još 2004.god, klasifikovala duvanski dim kao karcinogen (grupa 1)", dodala je.

Brajović je naglasila da od duvana umiru i oni za koje pušenje nije stvar izbora.

"U svijetu, pasivno pušenje predstavlja trinaesti vodeći uzrok umiranja i odgovorno je za više od 10 % svih smrtnih slučajeva izazvanih duvanom. Ono što posebno zabrinjava je što djeca izložena duvanskom dimu nose veći rizik sindroma iznenadne smrti, obolijevanja od akutnih respiratornih infekcija poput upale pluća i bronhitisa,teških oblika astme", kazala je.

Ona je poručila da brojke za Crnu Goru su alarmantne.

"Svake godine duvan odnese više od 2000 ljudskih života što predstavlja 30% svih smrtnih slučajeva u zemlji. Rezultati nedavno sprovedene studije (Case investment study) potvrdjuju da duvan košta budžet Crne Gore približno 307 miliona eura godišnje ili 7.3% GDP-a", dodala je.

Brajović je poručila da su uvjereni da će se kreatori politika u Crnoj Gori rukovoditi rezultatima rigoroznih naučnih studija.

"U više od 160 sprovedenih studija pažljivo je sagledan ekonomski efekat zabrane upotrebe duvana u zatvorenom javnom prostoru , kroz primjenu različitih analitičkih metoda u različitim zemljama. Zaključak je da zabrana ovog tipa nema negativan efekat po privredne aktivnosti restorana, barova ili drugih ugostiteljskih objekata. Samo u malom broju slučajeva , rezultati studija pokazali su da ova zabrana ima negativan efekat, ali utvrdjeno je da se u 94% slučajeva radilo o “naručenim studijama” koje je finansirala duvanska industrija. Studije koje su sprovedene širom Evrope uključujući, Belgiju,Kipar, Italiju, Norvešku, Španiju nedvosmisleno su ukazale da ne postoje negativni efekti na prihode, profitabilnost ili zaposlenost, dodala je.

Ističe kako su obmane i manipulacije maniri duvanske industrije, "njihovih lobista, koje ulažu milijarde u marketing kako bi sačuvali svoju imperiju i bezobzirno generisali profit."

"Svjedoci smo da lobisti i promoteri interesa duvanske industrije plasiraju neutemeljene tez ene samo o “mišijem švercu” već i o “pragmatičnim rešenjima “ koja predvidjaju zone za pušače u javnom zatvorenom prostoru . Iskustva iz Finske i drugih zemalja potvrdjuju da djelimična zabrana upotrebe duvanskih proizvoda nije efikasno rešenje. Ovakva rešenja ne sprečavaju prodiranje duvanskog dima i u druge prostorije, i kao takva, štete zdravlju ali medjunarodnom imidžu zemlje jer predstavljaju kršenje ratifikovane Konvencije o kontroli upotrebe duvana", naglasila je.

Ona je kazala da postoji više razloga, "zašto se duvanska industrija sa svojim “satelitima“ okomila na planove Vlade Crne Gore da uvede rigoroznije mjere kontrole upotrebe duvana , ali I nikotinskih proizvoda."

"Zabrana upotrebe duvana u javnim zatvorenim prostorima je put denormalizacije upotrebe I smanjivanja vizibiliteta njihovih toksičnih proizvoda. Rezultati studija ukazuju da zabrana upotrebe duvana u zatvorenom prostoru ima pozitivan efekat na učestalost pušenja u populaciji mladih osoba", kazala je.

Brajović je ocijenila da smo svjedoci da je tržište preplavljeno i elektronskim cigaretama.

"E-cigarete sa nikotinom izazivaju zavisnost i štetne su po zdravlje . Još uvijek nema dovoljno dokaza o dugotrajnim efektima po zdravlje, ali imamo dovoljno dokaza koji upućuju da e cigarete sa nikotinom generišu toksične supstance, od kojih pojedine izazivaju kancer i povećavaju rizik nastanka srčanih i respiratornih oboljenja. Upotreba e cigareta negativo utiče na neurološko zdravlje i rezultira poremećajima prilikom učenja kod mladih osoba. Izloženost emisijama koje generišu e cigarete predstavlja rizik po zdravlje onih kojima upotreba e cigareta nije bila izbor. Svjesni ovih zabrinjavajućih činjenica, do sada je već 12 zemalja u Evropi zabranilo upotrebu ovih proizvoda u javnom zatvorenom prostoru", zaključila je.