Bojana Gojković u formi za olimpijsku medalju

Crnogorska bokserka sjutra ujutru u Bangkoku nastavlja borbu za plasman na OI, selektora brine samo sudijski kriterijum

4172 pregleda0 komentar(a)
Bojana Gojković vjeruje da može do vize za Pariz, njemački ketmen Ali priprema crnogorsku bokserku za ring, Foto: BSCG

Crna Gora na Olimpijskim igrama ima predstavnike u jedrenju i vaterpolu, a u naredna dva dana se vizi za odlazak u Pariz nada i boks - Bojanu Gojković sjutra rano ujutru i u nedjelju čekaju ključne borbe za odlazak u Grad svjetlosti.

Trofejna bokserka Budve je sa lakoćom na Tajlandu dobila prvi meč, slijede još dva - u osmini finala u ring u kategoriji do 54 kilograma rivalka joj je bokserka iz Nepala, a selektor i njen klupski trener Nikola Ružić je optimista:

- U formi u kojoj boksuje u Bangkoku vjerujem da bi Bojana mogla i do olimpijskog zlata. Važno je samo da suđenje bude objektivno i nepristrasno. Pokazala je vrhunski boks u prvoj borbi sa bronzanom sa afričkog prvenstva, reprezentativkom iz Bocvane. Potpuno je Bojana kontrolisala borbu i to je rezultiralo sigurnom pobjedom - rekao je Ružić.

Žrijeb nije nimalo lak za njegovu takmičarku, jer protivnica iz Nepala je dobila rivalku iz Hong Konga, a najveći izazov, ako slavi u osmini finala, za Gojkovićevu bi bio u nedjelju - u meču odluke za put u Pariz morala bi da se bori protiv dvostruke svjetske prvakinja iz Tajpeija, vlasnice i olimpijskog odličja.

- Bojana se osjeća odlično. Kilažu je odavno regulisala, privikla se na borbe u nižoj težinskoj kategoriji i sad je potpuno adaptirana. Tačno je da su ovdje teški klimatski uslovi, ali odavno smo tu, pripremali se na prestižnom bokserskom kampu, aklimatizovali se i ta velika vlažnost vazduha sa visokim temperaturama neće biti problem - smatra Ružić.

foto: BK Budva

Bojana je jedina nada crnogorskom boksu za olimpijsku normu za Pariz 2024.

- Tamara Radunović je dala maksimum, kao i u svakom meču. Poražena je na poene od bokserke iz Kolumbije, a objektivno naša bokserka i nije bila u najboljoj formi. Borila se do poslednjeg gonga - istakao je Ružić i dodao:

- Inače su eliminacije brojnih kategorija uticale na to da u Parizu neće boksovati mnogo velikih šampiona. Od 13 muških kategorija na OI će biti sedam, a 6 od 12 ženskih. To je velika diskriminacija, vrhunski bokseri ne mogu do olimpijskog sna. I nama je napravilo problem jer lake Tomislava Đinovića nema, a Petar Liješević je uspio da spusti kategoriju na 80 kilograma, ali ne i da riješi povredu šake na vrijeme za ovaj turnir- objasnio je Ružić.

- Ostaje da se pripremimo taktički, snimimo sve propuste rivalki i da Bojana ostvari san. Kvalitetom, radom i zalaganjem to zaslužuje, pod uslovom da suđenje bude nepristrasno - zaključio je Ružić.