Dječiji hor "Zahumlja" u subotu nastupa u Beogradu

Koncert je rezultat protokola koji su na jesen prošle godine potpisali Andrija Bojanić, v.d. direktora Doma omladine Beograd i čelnici više ustanova kulture iz Nikšića, među kojima je i "Zahumlje"

3137 pregleda0 komentar(a)
Dječji hor JU "Zahumlje", Foto: NVO Ana Đoković in memoriam

Sjutra veče će u Domu omladine Beograd, sa početkom u 19 časova, nastupiti Dječiji hor JU "Zahumlje", a specijalni gosti biće mješoviti hor i džez kvartet Muzičke škole "Stanković" iz Beograda. Koncert je rezultat protokola koji su na jesen prošle godine potpisali Andrija Bojanić, v.d. direktora Doma omladine Beograd i čelnici više ustanova kulture iz Nikšića, među kojima je i "Zahumlje".

Dječiji hor "Zahumlja" osnovan je 2022. godine na inicijativu direktora te ustanove dr Miodraga Čizmovića. Horom, koji broji 55 članova uzrasta od 6 do 15 godina, rukovode profesorice Milena Popović i Gordana Milanović. Na njihovom repertoaru su pored dječijih pjesama i evergrin hitovi pop i rok muzike.

Hor je imao veći broj zapaženih nastpa u Nikšiću i gotovo nijedna kulturno-zabavna manifestacija ne može da prođe bez njihovog učešća. Nastupili su, između ostalog, i na festivalu Korzo, Bedem festu, svečanoj akademiji povodom Dana opštine Nikšić, imali su cjelovečenji nastup u Nikšićkom pozorištu, gostovali u Čačku, a koncert u Domu omladine je njihov prvi nastup u Beogradu.

Repertoar će biti sačinjen od ex-Yu rok hitova, numera pank i alternativnih rok sastava sa ovih prostora, uz nekoliko muzičkih iznenađenja.

Pored Milene Popović (dirigentkinja) i Gordane Milatović (pijanistkinja), sa horom nastupaju i nikšićki muzičari: Nemanja Popović (gitara), Veljko Vučurović (bas) i Branko Pejanović (bubanj).

Mješoviti hor Muzičke škole "Stanković", koji je na tri posljednja republička takmičenja osvajao prve nagrade u kategoriji srednjoškolskih horova, pod dirigentskom palicom profesorice Jelene Radunović izvešće Devetu rukovet Stevana Stojanovića Mokranjca, a uz pratnju džez kvarteta i obradu čuvene pjesme "Za milion godina". U okviru škole, jedna od najstarijih obrazovnih institucija u Srbiji koja korijene vuče od 1881. godine i osnivanja Pjevačkog društva „Stanković“, 1993. godine otvoren je i džez odsjek, prvi u ovom dijelu Evrope.