BLOG Lider opozicije podržava plan oslobađanja talaca u Gazi; Netanjahu: Nema prekida vatre dok Hamas ne bude uništen

Sukob Izraela i Hamasa – 239. dan

24629 pregleda5 komentar(a)
Borci Hamasa (Ilustracija), Foto: Shutterstock
02.06.2024. 08:03h
21:18h

Predsjednik Vlade Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da neće biti trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze sve do uništenja Hamasa, palestinske organizacije koju Sjedinjene Američke Države i Evropska unija smatraju terorističkom.

"Izraelski uslovi za okončanje rata nisu se promijenili: uništavanje vojnih i upravljačkih kapaciteta Hamasa, oslobađanje svih talaca i osiguranje da Gaza više ne predstavlja prijetnju Izraelu“, rekao je Netanjahu, a preneo BBC.

Ponovio je da će Izrael insistirati na ispunjenju tih uslova prije nego što se uspostavi trajni prekid vatre.

Porodice talaca za mir

Porodice talaca koji su u zatočeništvu Hamasa pozvale su strane u sukobu da odmah prihvate predlog o primirju koji je iznio predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden, javlja AP.

"Ne postoji drugi put ka boljoj situaciji za sve. Naše vođstvo ne smije da nas razočara. Ali uglavnom, sve oči treba da budu uprte u Hamas", rekao je za AP Džili Roman, čija je sestra oslobođena tokom jednonedjeljnog primirja u novembru.

Američka agencija navodi da je Romanova snaja i dalje u zarobljeništvu Hamasa, palestinske organizacije koju SAD i Evropska unija smatraju terorističkom.

„Ovo je možda posljednja šansa da se spasu životi. Želimo da vidimo ljude koji se vraćaju iz Gaze živi i uskoro", dodao je Roman.

Makron radi na rješenju o dvije države

Predsjednik Francuske Emanuel Makron podržao je američki predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Saopštio je da je po ovom pitanju u kontaktu sa francuskim partnerima u tom regionu.

„Radi se na oslobađanju talaca i trajnom prekidu vatre u cilju mira i napretka u rješenju o dvije države“, objavio je Makron.

Američki predsjednik Džozef Bajden prethodno je saopštio da bi prva faza predloženog sporazuma trajala šest sedmica i da bi uključivala prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz naseljenih oblasti Pojasa Gaze i oslobađanje određenog broja talaca u zamenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika.

Izraelske vlasti saopštile su da je u napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra ubijeno više od 1.200 ljudi. Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je 1. juna da je od tada u napadima Izraela u Pojasu Gaze ubijeno 36.379 odraslih, žena i djece.

(Radio Slobodna Evropa)

16:29h

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel pozdravio je predlog američkog predsjednika Džoa Bajdena za prekid vatre i oslobađanje zarobljenika u Pojasu Gaze.

“Pozdravljam novi predlog za privremeni prekid vatre u Gazi, oslobađanje talaca i humanitarnu pomoć, koji je iznio predsjednik SAD”, napisao je Mišel na Iksu.

Ključno je, kaže, da se time otvori prostor za razgovore o dugoročnom rješenju, posebno o trajnom prekidu neprijateljstava i povlačenju izraelskih snaga, kao i o obnovi Gaze.

Mišel je naveo da je zahvalan na naporima SAD u saradnji sa ključnim partnerima, posebno Katarom i Egiptom.

“Ova patnja mora prestati”, kazao je Mišel, pozivajući sve strane da iskoriste ovu priliku za mir.

15:47h

Lider opozicije u Izraelu Jair Lapid izrazio je podršku izraelskom planu za oslobađanje talaca u Gazi, a koji su prethodno odbacili pripadnici krajnje desnice u vladi Benjamina Netanjahua.

"Izraelska vlada ne može da ignoriše važan govor predsjednika (SAD Džozefa) Bajdena", napisao je Lapid na društvenoj mreži X.

On je naveo da je "sporazum na stolu" i da izraelska vlada treba da ga iskoristi.

Premijer Benjamin Netanjahu je rekao ranije danas da se "uslovi" za postizanje trajnog prekida vatre u Gazi nisu promijenili i da podrazumijevaju "uništenje" Hamasa i "oslobađanje svih talaca" iz Pojasa Gaze.

Bajden je juče predstavio najnoviji predlog koji je ponudio Izrael za sporazum o oslobađanju talaca i primirju u Gazi, apelujući na Hamas da ga prihvati.

"Izrael je sada ponudio sveobuhvatan novi predlog. To je mapa puta za održiv prekid vatre i oslobađanje svih talaca. Predlog je preko Katara poslat Hamasu", rekao je američki predsjednik.

Ministri iz redova izraelske ekstremne desnice izrazili su neslaganje sa sporazumom.

Palestinski islamistički pokret je nov plan koji je predstavio Bajden ocijenio "pozitivnim".

(BETA)

15:46h

Militantna libanska grupa Hezbolah je danas saopštila da je oborila dron izraelske vojske iznad juga Libana.

Hezbolah je u saopštenju naveo da su pogodili dron Hermes 900 Koščav, rekavši da je on ciljao militante i domove civila.

Izraelska vojska je saopštila da je raketa zemlja-vazduh ispaljena na dron koji je djelovao u libanskom vazdušnom prostoru, dodajući da je pogođen i da je pao na libanskoj teritoriji.

Hermes 900 Koščav je dron srednje visine i duge izdržljivosti koji može da nosi četiri protivtenkovske vođene rakete.

Razmjena vatre duž libansko-izraelske granice pojačala se posljednjih nedjelja nakon što je Izrael započeo vojnu ofanzivu na grad Rafa na jugu Pojasa Gaza.

Hezbolah je počeo da napada izraelske vojne položaje duž libansko-izraelske granice dan nakon što je 7. oktobra izbio rat između Izraela i Hamasa. Od tada je na desetine hiljada ljudi raseljeno sa obje strane granice.

U posljednjih sedam mjeseci, u Libanu je ubijeno više od 400 ljudi, većinom boraca, ali i više od 70 civila, dok je u Izraelu je od oktobra ubijeno 15 vojnika i 10 civila.

(BETA)

15:06h

Libanski pokret Hezbolah saopštio je danas da je izveo seriju napada na izraelske vojne položaje.

Hezbolah je izveo "vazdušni napad koristeći eksplozivne bespilotne letjelice, gađajući položaje neprijateljskih oficira i vojnika", navodi se u saopštenju proiranskog pokreta.

Udar je odgovor na posljednje izraelske napade u kojima su juče ubijena dva borca, a dvije osobe danas ranjene.

Izraelska vojska saopštila da su na meti napada bili "teroristi Hezbolaha".

"Neprijatelj (Izrael) je intenzivirao svoje napade sinoć", javila je zvanična libanska novinska agencija Ani, izveštavajući o "seriji udara bespilotnih letjelica u kojima je bilo mrtvih, ranjenih i u kojima je pričinjena značajna materijalna šteta" u pograničnim oblastima.

Od početka rata između Izraela i palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze 7. oktobra, svakodnevna je razmjena vatre između izraelske vojske i Hezbolaha koji tvrdi da time podržava palestinski islamistički pokret.

(BETA)

12:33h

Izrael je danas saopštio da se "uslovi" za "trajno primirje" u Gazi nisu promijenili za izraelsku stranu, kao i da plan o prekidu vatre podrazumijeva "uništenje" Hamasa i "oslobađanje svih talaca".

"Prema (izraelskom) predlogu, Izrael će nastaviti da insistira da se ovi uslovi ispune prije nego što se uspostavi trajni prekid vatre", navodi se u saopštenju kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

"Ideja da će Izrael pristati na trajni prekid vatre prije nego što ovi uslovi budu ispunjeni osuđena je na propast", dodaje se.

Predsjednik SAD Džozef Bajden predstavio je juče najnoviji predlog za sporazum o oslobađanju talaca i primirju u Gazi i apelovao na Hamas da ga prihvati.

To je sporazum "koji dovodi sve taoce kući, osigurava bezbjednost Izraela, stvara bolji 'dan poslije' u Gazi bez Hamasa na vlasti i utire put političkom rešenju koje obezbeđuje bolju budućnost za Izraelce i Palestince", rekao je Bajden, a preneli su izraelski mediji.

(Beta)

12:28h

Ministarstvo zdravlja Hamasa saopštilo je danas da je u Gazi od početka rata između tog palestinskog islamističkog pokreta i Izraela poginulo 36.379 ljudi.

U poslednja 24 časa poginulo je 95 osoba.

Od početka rata 7. oktobra prošle godine je ranjeno 82.407 ljudi, navodi se u saopštenju.

12:05h

Palestinska militantna grupa Hamas objavila je da pozitivno gleda na sadržaj predloga koji je američki predsjednik Džozef Bajden dao za trajni mir u Gazi.

Bajden je ranije istog dana iznio plan u tri faze – prekid vatre u trajanju od šest nedelja, potom pregovori o uslovima trajnog prekida neprijateljstava, kao i veliki plan obnove Gaze.

„Hamas potvrđuje svoju spremnost da pozitivno i na konstruktivan način radi s bilo kakvim predlogom koji se temelji na trajnom primirju i potpunom povlačenju izraelskih snaga iz Pojasa Gaze, obnovi te teritorije, kao i povratku izbjeglih svojim domovima, uz ispunjenje prave zamjene zatvorenika, ako okupacija jasno najavi predanost takvom sporazumu”, navodi se u saopštenju Hamasa.

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua je nakon objave Bajdenovog plana saopštila da je uputila pregovarače da predstave predlog o prekidu vatre, prenosi Hina.

Palestinske zdravstvene vlasti procjenjuju da je u sukobu u Gazi poginulo više od 36 hiljada ljudi.

(BETA)