Realove šampionske avanture

Posljednjih 11 sezona Lige šampiona - čak šest titula Reala. Doskora se vjerovalo da je to nemoguće u modernom fudbalu, u kojem postoje i klubovi koji imaju više novca od Madriđana. Ali, niko nema takav šampionski gen

9687 pregleda5 komentar(a)
Realov šampionski gen nema niko u Evropi, Foto: Reuters

Navijači Borusije Dortmund sada znaju kako je u dva navrata bilo navijačima madridskog Atletika, znaju i kako su se dva puta osjećali navijači Liverpula. Zajedničko za sve njih jeste to što su naspram sebe u finalu Lige šampiona imali Real Madrid.

I što su njihovi timovi igrali dobar fudbal, što su se nadali, što su vjerovali, bili blizu - a opet, prilično daleko od šampionskog pehara.

Finalno izdanje 69. Kupa Evrope, Kupa šampiona ili u modernom dobu - Lige šampiona, pokazalo je kako puno stvari mora da se poklopi da biste u finalu savladali Real.

U ovom vijeku to nije uradio niko, a prije dvije noći se igralo deveto takvo finale sa “merengesima” kao jednim od protagonista. Da biste pobjedili Real, a posebno - Anćelotijev Real, treba da odigrate savršen meč, da budete samouvjereni, mirni, precizni u završnici, da imate i sreće.

Još niko nije sastavio sve te elemente, iako je Borusija, autsajder u finalu, neočekivano ispunila dobar dio neophodnih kriterijuma, 60 minuta držala “kraljevski klub” u šahu pred preko 86 hiljada navijača na do krova ispunjenom “Vembliju”.

Fudbaleri Realafoto: Reuters

Realu - šampionskoj mašineriji, nepogrešivom stroju, dovoljno je i pet minuta da završi finale, pokazalo se to ko zna koliko puta, potvrdilo i u subotu veče u Londonu.

Anćelotijevo prvo finale Lige šampiona sa Realom bilo je 2014. kada je Atletiko u Lisabonu vodio 1:0 do duboko u sudijskoj nadoknadi - završilo je 4:1 za Real nakon produžetaka, tada je na stadion “Santjago Bernabeu” stigla “desima”.

Dvije godine kasnije već je Zinedin Zidan bio trener Reala, a novo finale sa Atletikom u Milanu otišlo je u penale. Zar se postavljalo pitanje - velikan je i za to imao odgovor. Naredne, 2017. Juventusu su se u Kardifu davale jednake šanse kolike i Realu, Madriđani su bili nemilosrdni - 4:1.

Fudbaleri Reala nakon finalafoto: Reuters

Liverpul se sa Jirgenom Klopom probio do finala u Kijevu 2018, mnogi su vjerovali da je u boljoj formi od Reala, ali čuveni kiksevi golmana Lorisa Karijusa donijeli su španskom gigantu 13. zvjezdicu, treću sa Zidanom u tri godine.

A onda, 2022. u Parizu, ponovo Anćeloti na klupi Reala, ponovo Klopov Liverpul na drugoj strani i nova pobjeda Reala, iako su “redsi” stigli na “Stad de Frans” kao prilični favoriti protiv rivala koji se mučio cijelo proljeće i pravim čudom eliminisao Čelsi, Pari Sen Žermen i Mančester siti. Ne važi, međutim, to kada igrate protiv Reala u finalu - bravurozni Kurtoa, mirni Vinisijus, trijumf od 1:0 i 14. titula.

I ova sezona je podsjetila na 2022, dva puta je Real bio pred ispadanjem - od Sitija u četvrtfinalu, pa Bajerna u polufinalu, ali je Real našao način da se izvuče. I još preživi Borusijin uragan u londonskom finalu i osvoji 15. titulu.

Posljednjih 11 sezona Lige šampiona - čak šest titula Reala. Doskora se vjerovalo da je to nemoguće u modernom fudbalu, u kojem postoje i klubovi koji imaju više novca od Madriđana. Ali, nemaju takav šampionski gen.

Trijumfom na “Vembliju”, simboličnim, jer je najtrofejnijih klub prvi put u istoriji osvojio LŠ u hramu fudbala, neminovno se završava jedna era.

Sjajni Toni Kros je već rekao zbogom fudbalu, oprostio se od Reala, ostalo mu je da još odigra Evropsko prvenstvo, a njegov partner u paru možda najboljih zadnjih veznih u istoriji fudbala - Luka Modrić, još nije produžio ugovor. Naredne godine biće na pragu 40, Kurtoa će napuniti 33, baš kao junak finala, Dani Karvahal, kapiten Naćo će imati 35.

Dva majstora i 11 titula prvaka Evrope: Modrić je osvojio šest, Kros jednu manjefoto: Reuters

Neki novi momci su, međutim, već preuzeli glavnu ulogu. Vinisijus je kandidat za Zlatnu loptu, i za Džuda Belingema je sezona iz snova, Rodrigo je takođe imao momente za pamćenje, a pridružiće im se i Kilijan Mbape. I dalje će “kraljevski klub” imati klasu za velike stvari, uprkos neminovnom odlasku senatora, ali takmičenje kakvo je Liga šampiona iz godine i godinu nas uvjerava da ta klasa i nije najvažnija. Da jeste, Mbape bi imao bar jednu titulu sa Pari Sen Žermenom, a Siti bi valjda slavio svake godine...