Boje jutra: Manje petica, više jedinica - šta pokazuju rezultati maturskih ispita?

Kako u Ispitnom centru ocjenjuju regularnost ovogodišnjeg eksternog testiranja? Jesu li promijenjeni pravilnici i sprovedene mjere dali rezultata?

12177 pregleda10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U žiži javnosti ponovo su se našli maturanti srednjih i polumaturanti osnovnih škola, odnosno rezultati eksternih ispita, koji kako iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) ističu, pokazuju realno stanje.

501 srednjoškolac nije položio ispit iz predmeta Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski (CSBH) jezik i književnost, a njih 102 su dobili najvišu ocjenu, iako je na kraju školske godine bilo 300 učenika sa diplomom "Luča", a osnovci su ostvarili najlošiji ishod iz matematike još od 2018. godine.

Šta pokazuju rezultati maturskih ispita? Kako u Ispitnom centru ocjenjuju regularnost ovogodišnjeg eksternog testiranja? Jesu li promijenjeni pravilnici i sprovedene mjere dali rezultata?

U Bojama jutra na Televiziji Vijesti, u utorak 4. juna, i ove teme:

  • O raspravi o zakonima potrebnim za dobijanje IBAR-a i ostalim temama iz dnevne štampe sa Milkom Tadić Mijović, direktoricom Centra za istraživačko noivinarstvo Crne Gore (CIN-CG).
  • Ženski klub Skupštine Crne Gore uz podršku UNICEF-a i Međunarodnog kluba žena, organizuje Donatorsko veče za podršku djeci sa smetnjama u razvoju.
  • HRA: Građani Herceg Novog ne znaju činjenice o deportaciji bosansko-hercegovačkih izbjeglica 1992.godine - šta je uzrok neznanja?
  • Pitamo advokata: Koja prava imaju potrošači?
  • Šta otkriva izložba "Crna Gora danas" Muzeja savremene umjetnosti?
  • Ispratili smo veliki kros u kome je učestvovalo 500 crnogorskih osnovaca.
  • Šest evropskih zlatnih medalja u Powerliftingu za crnogorske takmičare.