Milović: Kad je u pitanju pravosudni sistem države, tu jedan plus jedan nije dva

Ministar pravde Andrej Milović kazao je da će se izmjenama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, proširiti spektar krivičnih djela

20032 pregleda5 komentar(a)
Milović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Manje od sat trebalo je članovima Zakonodavnog odbora da se izjasne o devet predloga zakona iz oblasti pravosuđa, čije je usvajanje u Skupštini neophodno za dobijanje IBAR-a krajem mjeseca.

Kratko obrazloženje ministra pravde, po koja, uglavnom pohvalna, rečenica poslanika, i za svaki predlog, jednoglasna odluka.

''Da je predlog zakona u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom'', kazala je Maja Vukićević (DNP), predsjednica Zakonodavnog odbora.

Ministar pravde Andrej Milović kazao je da će se izmjenama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, proširiti spektar krivičnih djela.

''Omogućiće efikasniju borbu protiv kriminala i korupcije te omogućiti da se oduzeta imovina vrati u posjed države i iskoristi za potrebe svih građana'', rekao je Milović.

Borbu bi trebalo da pojača i Zakon o sprečavanju korupcije.

Izmjene Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, ističe Milović, odblokiraće izbor predsjednika Vrhovnog suda, a ovaj i zakon o sudijama obezbijediće im, materijalnu nezavisnost. Ministarstvo pravde predložilo je da se zarade onih koji kroje pravdu reguliše posebnim zakonom, sa čim nije saglasno Ministarstvo finansija.

''Kad je u pitanju pravosudni sistem jedne države, to ne može da se gleda sa ekonomske strane, tu matematika, tu jedan plus jedan nije dva. Apelujem i na poslanike da te norme koje se tiču zarada podrže, jer mislim da je to dobro za sistem. Oni bi nastavili da primaju zarade po trenutnom zakonu do donošenja novog'', kazao je Milović.

Izmjene Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) predviđajui da se SDT ubuduće bavi visokom korupcijom javnih funkcionera, a nižom ostala tužilaštva i sudovi.

''S obzirom da čujemo političke optužbe da se radi o razvodnjavanju borbe protiv korupcije time što se borba protiv korupcije dijeli na više organa i da je to namjera Ministarstva pravde da mi štitimo mafiju. Ovo je lično tražio glavni specijalni tužilac (GST) Vladimir Novović, on je lično učestvovao u ovim izmjenama'', rekao je Milović.

''Istrage koje su sada u nadležnosti SDT-a, da li bi svi predmeti bilo dostavljeni nadležnim sudovima i tužilaštvima ili bi istrage koje su u toku ostale u nadležnosti SDT-a?'', rekao je Dejan Dragović (PES), član Zakonodavnog odbora.

Vukićević je podsjetila da su svi predlozi, koje je prošle sedmice utvrdila Vlada, sjutra pred Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu, a IBAR zakoni su i na sjutrašnjem dnevnom redu Skupštine.

''Da vidimo da li postoji uslov da sjutra možda krenemo sa usvajanjem određenih zakona, da ne čekamo dodatno, naravno ukoliko za to bude uslova i ukoliko matični odbor bude ujutro završio dio tih zakona koji mogu ići na raspravu", kazala je Vukiević.

Iako se sa IBAR zakonima žuri, najavljeni su i amandmani, pa je mala vjerovatnoća da će usvajanje, za koje je određena prosta ili apsolutna većina, ići današnjom brzinom.

''Ministre Miloviću, na plenumu neće biti lako, to sigurno'', rekla je Vukićević.