BLOG Katar: Posrednici čekaju jasan odgovor Izraela na plan o prekidu vatre u Gazi

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 242. dan

15999 pregleda2 komentar(a)
Centralni pojas Gaze tokom izraelskog vazdušnog napada, Foto: REUTERS
14:23h

Katar, jedan od posrednika između Izraela i palestinske islamističke organizacije Hamas, saopštio je danas da čeka jasan odgovor izraelske vlade o planu prekida vatre, koji je objavio predsjednik SAD Džozef Bajden.

"Još nismo vidjeli sasvim jasnu poziciju Vlade Izraela o principima koje je predstavio Bajden", rekao je portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Madžed al-Ansari, na konferenciji za novinare.

On je dodao da su viđene i pročitane kontradiktorne izjave izraelskih ministara koje ih nisu uvjerile da postoji jedinstvena pozicija o predlogu koji je trenutno na stolu.

Katarski zvaničnik je rekao da ni Hamas nije objavio svoju poziciju.

"Nismo vidjeli ni jedno saopštenje, ni sa jedne strane, koje bi nam ulilo povjerenje u proces", rekao je portparol, ali je potvrdio da proces napreduje i da Doha sarađuje s obje strane.

Katar već mjesecima, uz SAD i Egipat, posreduje u cilju postizanja prekida vatre i oslobađanju talaca u Pojasu Gaze, gdje rat traje već osam mjeseci.

Pregovori su međutim u zastoju od početka maja, kada je Izrael pokrenuo kopnenu ofanzivu u Rafi, na jugu Gaze.

Plan, koji je u petak predstavio američki predsjednik, mapa puta koju je predložio Izrael, kako je rekao, predviđa u prvoj fazi šestonedjeljno primirje praćeno izraelskim povlačenjem iz gusto naseljenih područja Gaze, uz oslobađanje nekih talaca (žena i bolesnih) i palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Ponovljene kontradiktorne zahtjeve neprijateljskih strana i reakcije iz Izraela su bacile sumnju na uspjeh novog plana, dok sve više zemalja širom svijeta poziva na kraj sukoba.

Predsjednik SAD i emir Katara, šeik Tamim bin Hamad Al-Tani razgovarali su u ponedjeljak i u tom telefonskom razgovoru Bajden je potvrdio da je Hamas sada "jedina prepreka potpunom primirju u Gazi", saopštila je Bijela kuća.

Od 2012. godine u Kataru se nalazi politička kancelarija Hamasa, uz američki blagoslov.

(BETA)

11:44h

Izraelska vojna ofanziva u Pojasu Gaze ubila je najmanje 36.550 Palestinaca i ranila 82.959 od 7. oktobra, saopštilo je u utorak ministarstvo zdravlja palestinske enklave.

Kako prenosi agencija Rojters, ukupno 71 Palestinac je ubijen, a 182 ranjena u protekla 24 sata, kazali su iz ministarstva.

11:43h

Šef Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk izjavio je u utorak da su norme i standardi o vođenju rata brutalno prekršeni u Gazi, prenosi agencija Rojters.

Govoreći u Maleziji, Turk je pozdravio sporazum o prekidu vatre koji su predložili SAD, nazvavši situaciju u Gazi "izvan katastrofalne".

11:42h

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 242. dan.

Pogledajte šta se događalo juče: