Nakon izbora u decembru 50 opozicionih odbornika u Skupštini Beograda, u junu 35

Prema preliminarnim podacima Gradske izborne komisije, opoziciona lista "Biramo Beograd", u kojoj su se našle stranke koje su činile listu "Srbija protiv nasilja" (SPN) na prethodnim izborima, izuzev Stranke slobode i pravde i Zajedno, osvojila je 2. juna na izborima 14 mandata, u odnosu na 43 mandata koje je lista SPN osvojila na izborima u decembru, što je 29 mandata manje

6556 pregleda1 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Na lokalnim izborima koji su u Beogradu održani u decembru prošle godine četiri izborne liste su prešle cenzus, s tim što su stranke opozicije tada imale ukupno 50 odborničkih mandata, dok je na izborima održanim 2. juna pet izbornih lista prešlo cenzus, a stranke opozicije su, prema preliminarnim rezultatima, osvojile 35 odborničkih mandata, ne računajući listu "Mi - glas iz naroda" Branimira Nestorovića.

Na izborima 2. juna izborna lista koalicije oko Srpske napredne stranke (SNS) osvojila je 64 mandata, što je za 15 mandata više nego što je ista lista, u nešto manjoj koaliciji, osvojila na lokalnim izborima u decembru prošle godine.

Lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" na izborima održanim u junu, dobila je i glasove koje je na decembarskim izborima u Beogradu dobila lista oko Socijalističke partije Srbije (SPS) "Ivica Dačić - premijer Srbije", koja je na decembarskim izborima nastupala samostalno i osvojila pet mandata, i koja je jedina stranka koja je tada prešla cenzus, od stranaka koje su samostalno učestvovale na izborima u decembru, a u junu ušle na zajedničku izboru listu oko naprednjaka.

Prema preliminarnim podacima Gradske izborne komisije, opoziciona lista "Biramo Beograd", u kojoj su se našle stranke koje su činile listu "Srbija protiv nasilja" (SPN) na prethodnim izborima, izuzev Stranke slobode i pravde i Zajedno, osvojila je 2. juna na izborima 14 mandata, u odnosu na 43 mandata koje je lista SPN osvojila na izborima u decembru, što je 29 mandata manje.

Glasovi Beograđana za opozicione stranke prelili su se na junskim izborima listi pokreta Kreni-Promeni "I ja sam Beograd", koja je na svom prvom učešću na izborima osvojila 21 odbornički mandat, tako da ove dvije opozicione liste zajedno sada imaju 35 odbornika, od 110 koliko ih ima Skupština grada Beograda.

Uz glasove koje je na izborima u decembru prošle godine, dobila koalicija NADA koju čine Nova demokratska stranka Srbije i Pokret za obnovu kraljevine Srbije, koja je tada osvojila sedam odborničkih mandata, dok su obje stranke bojkotovale izbore u junu, opozicioni blok stranaka je nakon izbora prošle godine imao 50 odborničkih mandata.

Bolje rezultate na izborima u junu zabilježila je lista "Mi - glas iz naroda" Branimira Nestorovića, koja je osvojila deset mandata odbornika u Skupštini grada Beograda, u odnosu na šest mandata koliko je osvojila na izborima u decembru prošle godine.

Cenzus je na izborima u nedelju, prema preliminarnim rezultatima, prešla i "Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek", koja je kao manjinska lista osvojila jedan odbornički mandat, koja je na izborima u decembru ostala ispod cenzusa.