Poslali propagandne letke, američke dolare i K-pop muziku u Sjevernu Koreju

Tenzije na granici su porasle prošle sedmice kada je Sjeverna Koreja lansirala skoro hiljadu balona koji su nosili smeće, ostatke cigareta i izmet prema Južnoj Koreji

2968 pregleda4 komentar(a)
Smeće koje ispalo iz balona poslatog iz Sjeverne Koreje, Foto: REUTERS

Rat balonima između dvije Koreje se intenzivirao nakon što su aktivisti sa juga poslali na balone koji sadrže propagandu protiv Sjeverne Koreje preko granice.

Grupa ljudi koji su prebjegli iz Sjeverne u Južnu Koreju, a koji su okupljeni u pokretu Slobodna Sjeverna Koreja saopštili su da su lansirali deset velikih balona sa preko 200 hiljada letaka u kojima se kritikuje režim Kim Džong Una. Baloni nose i američke dolare i fleš drajvove na kojima se nalazi K-pop muzika, saopšteno je iz ovog pokreta, kako prenosi Guardian.

Tenzije na granici su porasle prošle sedmice kada je Sjeverna Koreja lansirala skoro hiljadu balona koji su nosili smeće, ostatke cigareta i izmet prema Južnoj Koreji, u znak protesta protiv grupa koje koriste slične načine da šire kritičke informacije o Kimovom režimu i pozitivne poruke o životu na jugu.

Iz Sjeverne Koreje navodno su pristali da zaustave letove balona nakon što je Južna upozorila da će preduzeti "nepodnošljive mjere", među kojima su obnavljanje propagande i puštanje pop muzike preko mreže zvučnika postavljenih duž demilitarizovane zone na granici.