Skoro mjesec fali lijek za rijetki karcinom

Pacijenti tvrde da već dvadesetak dana zbog problema kod dobavljača nema terapije za oboljele od multiplog mijeloma, iz “Montefarma” kažu da terapija stiže danas

21549 pregleda2 komentar(a)
Lijek bi trebalo danas da stigne u apoteke (ilustracija), Foto: Shutterstock

Za pojedine pacijente koji se liječe od malignog oboljenja koštane srži već dvadesetak dana nedostaje imunoterapija, lijek koji se odobrava na osnovu odobrenja Komisije Ministrastva zdravlja.

Lijek “revlimid” od 25 miligrama, prema tvrdnjama zdravstvene ustanove “Montefarm”, trebalo bi da stigne danas u tu ustanovu, ali i u državne apoteke u kojima se podiže ta terapija.

Iz “Montefarma” su kazali da taj lijek nabavljaju na osnovu odobrenja Komisije Ministarstva zdravlja za pacijente kod kojih je dijagnostikovano specifično oboljenje.

“Nakon što ‘Montefarm’ dobije nalog od pomenute Komisije, lijek nabavljamo od ovlašćenog dobavljača (u ovom slučaju ‘Farmegra’), za pacijenta isključivo u količini koja je odobrena”, pojasnili su.

Iz “Montefarma” su rekli da je lijek u jačini od 10 miligrama dostupan pacijentima kojima je odobren, dok od 15 miligrama nije odobren ni jednom pacijentu u Crnoj Gori.

“Što se tiče ‘revlimid’ kaps. 25mg postoji trenutni diskontinuitet isporuke od dobavljača i prema posljednjoj informaciji koju smo dobili, očekujemo isporuku u petak, odnosno sjutra. Istog dana, nakon što se izvrši uobičajena procedura prijema, lijek će biti isporučen našim apotekama u kojima pacijenti realizuju recepte propisane na osnovu odobrenja Komisije Ministarstva zdravlja”, navodi se u odgovoru te ustanove.

Multipli mijelom je maligno oboljenje koje nastaje iz plazma ćelija (plazmocita) koje proizvodi koštana srž. Kutija lijeka koju koriste ovi pacijenti, a koje odobrava Komisija Ministarstva zdravlja, košta od 4.360 do 5.036 eura, u zavisnosti od jačine medikamenta.

Pacijenti oboljeli od malignih bolesti suočili su se sa nestašicom citostatika više puta od početka godine.

U martu ove godine pacijentkinje koje se liječe od karcinoma dojke danima nijesu mogle da prime hemioterapiju, jer je Klinički centar Crne Gore (KCCG) ostao bez lijeka “docetaksel”.

Slična situacija zabilježena je i krajem aprila, kada je veći broj pacijenata vraćen sa Instituta za onkologiju jer nije bilo ljekova “taxol” (paklitaksel) i “taxotera” (docetaksel).

Neki od tih citostatika nedostajali su zdravstvenom sistemu i u januaru. Tog mjeseca u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti “Dr Jovan Bulajić” Brezovik pacijenti koji boluju od karcinoma pluća ostali su bez potrebnog lijeka. Nedostajao je citostatik “pemetrexed” i to zbog problema u proizvodnji, a ustanove su tada nabavile terapijsku paralelu.

Iz “Montefarma” su ranije pojasnili da, kada ovlašćeni uvoznik nema na raspolaganju bilo koji lijek, za koji je i nosilac dozvole za stavljanje u promet, u tom trenutku tržište u Crnoj Gori istim ne raspolaže, odnosno nije dostupan ni privatnom ni javnom zdravstvenom sistemu.

Tvrdili su i da su nestašice onkološke terapije rijetke, a da je njihov uzrok najčešće problem u proizvodnji i prilikom samog uvoza lijeka, što nije u nadležnosti ustanove koja je zadužena za nabavku ljekova za potrebe bolnica.

Onkološki pacijenti hemioterapiju trenutno mogu primiti jedino u Institutu za onkologiju KCCG. Iz te ustanove krajem prošle godine su najavili mogućnost decentralizacije onkološke službe i otvaranje onkoloških dispanzera na sjeveru i jugu u ovoj godini.

“Terapija bi se pripremala na Institutu za onkologiju i transportovala bliže mjestu stanovanja pacijenta, čime bi sa jedne strane smanjila značajna novčana sredstva za troškove putovanja, a sa druge ušteda vremena pacijentima koje utroše na putovanje, čekanje i povratak kući, a to vrijeme sa socijalno psihološkog aspekta mogu koristiti u svrhe poboljšanja kvaliteta života”, kazali su iz KCCG.