Žena koja je navodno inspirisala "Baby Reindeer" tužila Netfliks, traži 170 miliona dolara

Fiona Harvi je optužila Netfliks za klevetu, namjerno nanošenje emocionalnog stresa, nemar i kršenje njenog prava na publicitet

7565 pregleda0 komentar(a)
Ričard Gad u seriji "Baby Reindeer", Foto: Printscreen YouTube

Žena koja tvrdi da je inspirisala lik Marte Skot u Netfliksovoj hit seriji "Baby Reindeer" podnijela je tužbu "tešku" 170 miliona dolara protiv ovog striming giganta, prenosi Gardijan.

U tužbi koja je podnešena u četvrtak američkom okružnom sudu u Kaliforniji, Fiona Harvi je optužila Netfliks za klevetu, namjerno nanošenje emocionalnog stresa, nemar i kršenje njenog prava na publicitet.

Do tužbe je došlo nakon ogromnog uspjeha koji je serija postigla ranije ove godine, prikazujući priču baziranu navodno na stvarnim događajima koji su se desili škotskom komičaru Ričardu Gadu, koji je napisao "Baby Reindeer" i igra glavnu ulogu.

Harvi je javno identifikovala sebe kao inspiraciju za seriju, ali je negirala da je uhodila i zlostavljala komičara kao što je to predstavljeno u ovom ostvarenju.

"Nisam mu poslala ništa posebno, možda par mejlova, par šala, ali to je to", kazala je ona nedavno u intervjuu koji je dala Pirsu Morganu. Lik Marte, koji je Harvi navodno inspirisala, u seriji je glumcu poslao na desetine hiljada mejlova, stotine glasovnih poruka i preko sto pisama.

U tužbi se, između ostalog, navodi da je Netfliks lagao preko 50 miliona gledalaca širom svijeta da je Harvi osuđivana progoniteljka koja je provela pet godina u zatvoru i da je seksualno napastvovala Gada.

Harvi traži najmanje 50 miliona dolara odštete, još 50 miliona za duševne bolove, 50 miliona od profita serije i 20 miliona dolara kao kaznenu odštetu.

"Namjeravamo da energično branimo ovu stvar i da se držimo prava Ričarda Gada da ispriča svoju priču", kazali su iz Netfliksa Gardijanu.

U ranijem intervjuu za Gardijan, Gad je kazao da je opis nekih događaja promijenio kako bi kreirao "dramske klimakse".

"Očigledno je ta priča emotivno veoma tačna: bio sam ozbiljno progonjen i zlostavljan. Ali željeli smo da priča ostane u sferi umjetnosti i da zaštitimo ljude na kojima je bazirana", objasnio je on tada.

Ove sedmice "Baby Reindeer" je nagrađen na dodjeli Gotam nagrada, a očekuje se da bude i jedan od favorita kada se otkriju nominacije za Emi u julu. Seriju je samo tokom prvog mjeseca od objavljivanja pogledalo preko 60 miliona ljudi.