"Vrpca" najavljuje novi EP: Rokenrol postoji i živi sve dok su mu djeca vjerna

Alternativni rok sastav zakazao objavljivanje EP-a “Ne spotiči san” za 14. jun

4283 pregleda1 komentar(a)
Vrpca, Foto: Vladimir Zaputović

Podgorički alternativni rok bend “Vrpca”, koji čine Braco Subotić, Miloš Pejović, Vladimir Zaputović i Vilyen Salmanov, nedavno je objavio novi singl “Grad” sa kojim najavljuje EP “Ne spotiči san”, a koji izlazi naredne sedmice, odnosno 14. juna.

“Pjesma govori o sistemskom neprimjećivanju urbanog u urbanoj sredini. Gradsko jezgro ili ne cijeni ili ne prepoznaje šta je iz njega samog i poteklo. Na dosta mjesta tranzicija nije stala od osvita 21. vijeka i upravo zato bend ovdje ističe da nije nipošto nemoćan već sasvim suprotno”, istakao je frontmen Braco Subotić, najavljujući prvi singl.

“Što urbano zapravo i znači - akcija. Nijedan dan bez poteza. Bend glasno govori da se ne predaje i kategorično odbija da klone duhom jer je pacifist. Ali onaj koji ne da na sebe i nije pasivan posmatrač gradskih dešavanja. On je hroničar, sjećanje vremena”, dodaje muzičar.

“Muzika koju Vrpca stvara nije vezana striktno za jedan žanr. Može se reći dream pop, cross over, grunge, ambient, indie, r’n’r... Najjednostavnije - alternative rock”, naglašeno je u najavi singla “Grad”, a u razgovoru za “Vijesti”, Subotić je pričao ne samo novoj pjesmi, već i predstojećem albumu koji će biti objavljen za beogradsku izdavačku kuću Lampshade Media.

Na početku razgovora, muzičar je podijelio koliko su on i članovi benda zadovoljni reakcijom publike, ali i kolega, kada je u pitanju novi singl i spot.

“Zadovoljni, jako. Pored postojeće baze fanova, podršku dobijamo i od kolega. Uvijek prija kad na muziku prijene još jedan, novi sloj pratilaca. S obzirom na to da smo pod etiketom Lampshade Media, iskreno se nadamo da će i u Srbiji poneko zavrćet’ ‘Vrpcu’. Nismo im strani, bili smo ‘22-e, na festu Rokam Dorćol”, ispričao je on, a zatim podijelio više detalja sa same ekranizacije pjesme.

“Spot je rađen za Monte Sky. Naš Petar Story Radulović je sve iznio, bavi se muzikom takođe. Lako smo kliknuli i za par dana skockali spot. Filmskim jezikom, video obrađuje gradsku panoramu uz kadrove kreativnog procesa benda. Prava Autora Muzike, PAM je pomogao projekat i zahvaljujemo se ovom prilikom”, pojasnio je Subotić.

Upitan zašto je baš “Grad” izabran za pjesmu koja će najaviti album, kaže:

“Htjeli smo da ukažemo na manjkavosti, neizostavno. Pjesma, kao što se da vidjeti u opisu, želi da istakne da ako smo mi se izborili i nastavili, da podstrek novim generacijama, mladim ljudima odavde ili bilo gdje iz Crne Gore. Pjesma ne cilja nužno institucije, dakle, već i građane da prihvate neminovnost rokenrola. Postoji i živi. Sve dok su mu djeca vjerna, kaže jedan naš drug slikovito”.

Kako otkriva Subotić, “Vrpca” ima u planu snimanje bar još dva spota.

“Imamo dogovor sa jednom kućom da u sklopu određenog projekta snimimo i drugi spot. Tada bismo u svojoj režiji gledali da snimimo i treći. Bože zdravlja. Video je važan jako”, smatra muzičar.

Album “Ne spotiči san”, trebalo bi da bude objavljen u petak, 14. juna, a iako nije neobično da muzičari do posljednjeg momenta rade na finesama, Subotić ističe da je “sve spremno”.

“Jedino marketing uz logistiku uvijek ostaje pripravan. To se prosto mijenja u hodu. I to je dobro”, priznaje sagovornik “Vijesti”.

“Ovo je mali album ili EP. Ima četiri pjesme. Možda u skorijoj budućnosti izbacimo jos toliko i spojimo ih. Tako bismo zaokružili drugi album”, nagovještava muzičar.

Pored postojeće baze fanova, podršku dobijamo i od kolega. Uvijek prija kad na muziku prijene još jedan, novi sloj pratilaca. S obzirom na to da smo pod etiketom Lampshade Media, iskreno se nadamo da će i u Srbiji poneko zavrćet' 'Vrpcu'

“Podsjetio bih da je materijal snimljen u Nikšiću, studio Disorder, kod Bojana Dobrilovića. Analogni mix i master je uradio Robert Telcer u studiju Samarcina u Vrbasu”, dodaje on, a zatim otkriva da li publika može očekivati i promociju EP-a, odnosno svirke i nastupe u narednom periodu.

“Po klubovima sigurno. Na tih nekih par mjesta koja još njeguju gitarski zvuk i autorsku muziku. Za dalje nemamo projekcije. Važno je da smo spremni. O svakom eventualnom događaju ćemo obavijestiti ljude. Tu smo”, obećava Subotić.

Kada je u pitanju Ep “Ne spotiči san” on će, kako kaže, biti dostupan na svim online platformama.

“Spotify, ITunes, Deezer, Sound Cloud, Youtube... Nismo još uvijek čvršće razmišljali o hard copyju. Nije isključeno, na koncu”, poručuje frontmen “Vrpce”.