Zlatnoj djevojčici iz Šavnika, Jeleni Janković, na smislu za borbu zavide i seniorke

Iz gradića koji još nema klub, Jelena Janković, donijela Šavniku jedino zlato crnogorskih djevojčica iz karate borbi u Istanbulu

16897 pregleda16 komentar(a)
Jelena je Bosfor osvojila bez šanse protivnicama da osvoje makar poen, Foto: Privatni album

U gradiću nema kluba, nema sportskih dešavanja, ali... Ali to nije bilo smetnja Jeleni Janković da bez izgubljenog poena u pet borbi u Istanbulu, u Šavnik donese zlatnu medalju.

I to jedinu u borbama djevojčica iz Cren Gore sa Balkanskog karate prvenstva za poletarce, nade i pionire. Fantastičnim borbama, 10-godišnja Janković je, ipak, samo potvrdila, da je u Šavniku nedostatak samo klubova i mogućnosti, ali da je sportski talenat nesporan. Uostalom, brojni bivši ili sadašnji fudbalski reprezentativci ponikli su u Šavniku, koji čak nema ni fudbalski klub .

Nema Šavnik ni karate klub, ali će se to uskopro promijeniti.

"Kada posmatram način borbe, kretnje, Jelenin izlazak iz odbrane u napad iz ugla tatamja, nikako da se otmem utisku da ne gledam seniorku, a ona ima svega 10 godina. Njene kretnje su seniorske, način na koji i kako osjeti kada treba da napadne, pa to je prosto nevjerovatno. U septembru će biti dvije godine kako trenira u sekciji nikšićkog Onogošta u Šavniku, gdje idem dva puta sedmično, a ponekad i polaznici dođu u Nikšić na trening, ali talentovaniju karatiskinju nisam vidio", priča Nikola Malović, trofejni crnogorski i jedan od najboljih poluteškaša u Evropu, koji vodi treninge u Šavniku.

"Učio sam od najboljih trenera, u najboljim klubovma u Crnoj Gori i vani, i želio sam da prenesem to znanje. U Šavniku, u kojem su moji roditelji živjeli tri decenije sam naišao na podršku, uskoro će biti i klub Šavnik, a uslovi u Centru za sport i rekreaciju su ovdje fantastični. Sale dostupne u svakom momentu, teretana, a i velika je želja djece da treniraju. Jedini problem je razuđenost opštine, pa djeca udaljena od centra imaju problema dolaska na treninge a školski autobs ide nakon časova u školi. U Istanbulu su bile četiri djevojčice iz Šavnika u crnogorskoj selekciji - ne bez ponosa kaže Malović, jedan od četvoro crnogorskih kartaista koji se može pohvaliti evropskom medaljom u jedinom olimpijskom ciklusu tog popularnog i masovnog sporta.

On je aktuelni crnogorski reprezentativac i sa 27 godina, kapiten je naše trofejne selekcije u borbama. Ipak, Malović se može pohvaliti i trenerskim zvanjem.

"Jelena je, ipak, posebna. Ona jedina sve vrijeme nije izlazila iz sale tokom cjelodnevnih borbi u Istanbulu, gledala je sve mečeve. I analizira, često me nakon pregledanih videa pita da zajednički prokomentarišemo. Neumorna je kada je trening, učenje i ljibav prema ovom sportu u pitanju. A ja želim da vratim dug kraju iz kojeg potičemo, maksimalno se trudim da neke propuste koje sam napravio kroz karijeru, ne napravi i ona. Jednostavno, da bude bolja od mene. A talenat je nevjerovatan, pa je čak u finalu Istanbula konkurentkinju koju trenira učiteljica olimpijske šampionke Jelene Preković, dobila sa izuzetnom lakoćom", dodaje Malović.

Malović ne krije da je zatečen pronicljivošću sa kojom Jelena analizira mečevefoto: Privatni album

Jelena je dva puta zaredom trijumfovala na prvenstvu Crne Gore, naredni korak je Svjetsko pionirsko zlato.

"Imaće 11 godina, a u Poreču 2025. godine je Svjetsko prvenstvo za pionirke do 12 godina: Imaće, dakle, pravo da nastupi iako godinu mlađa. Ne sumnjam da će i na najvećoj smotri da zablista. A njen uspjeh je Šavnik "podigao na noge", ogroman broj ljudi je došao da sačeka autobus u Nikšiću, kako bi čestitali, proslavili Jelenin uspjeh. Izuzetno je inteligentna, jako brzo uči i usvaja novo. Nevjeroavtno je koliko je lijepo, ali i lako raditi sa njom, ne ustručava se ni da pita, nakon što odgleda moje mečeve, analizira sa nevjerovatnom preciznošću", zaključio je Malović, vlasnik dvije evropske medalje, bronzom pojedinačno i srebrom sa ekipom Crne Gore.