Nakon poraza od partije u kojoj je Le Pen: Makron raspušta francuski parlament i poziva na izbore

U obraćanju naciji, manje od dva mjeseca prije nego što Pariz bude domaćin Olimpijskih igara, on je rekao da će izbori za donji dom biti raspisani za 30. jun, a drugi krug 7. jula

33967 pregleda17 komentar(a)
Obraćanje Makrona, Foto: Reuters
09.06.2024. 22:31h

Predsjednik Francuske Emanuel Makron pozvao je danas na nove parlamentarne izbore nakon što je njegov tabor u velikoj mjeri izgubio od krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje na izborima za Evropski parlament (EP), prenosi agencuja Rojters.

Makron je kako prenosi Bi bi si (BBC) rekao da raspušta parlament i poziva na nove izbore zbog rezultata koji je ostvarilo krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje na evropskim izborima.

On je pozvao da se parlamentarni izbori održe 30. juna i 7. jula.

"Odlučio sam da vam vratim izbor naše parlamentarne budućnosti putem glasanja. Stoga raspuštam narodnu skupštinu", rekao je on u obraćanju naciji iz Jelisejske palate.

Prve projekcije rezultata glasanja za Evropski parlament večeras pokazuju da je najviše glasova u Francuskoj dobila krajnje desna, ksenofobična i euroskeptična partija Nacionalno okupljanje, koja je osvojila 31,5 odsto, prenosi agencija Beta.

Stranke oko Makronove centrističke, liberalne partije Preporod osvojile su nešto više od 15 odsto. Na trećem mjestu su socijalisti sa malo više od 14 odsto.

Predsjednik Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela zatražio je ranije večeras da se poslije uspjeha njegove partije na evropskim izborima u Francuskoj raspišu prijevremeni parlamentarni izbori.

"Ovaj nezapamćeni poraz vladajućih snaga označava kraj jednog ciklusa i prvi dan vremena poslije Makrona, a koje mi treba da izgradimo", rekao je Bardela, koji je na čelu Nacionalnog okupljanja, nekadašnjeg Nacionalnog fronta naslijedio sadašnju europoslanicu Marin Le Pen.

Ljevičarska stranka Nepokorena Francuska koju vodi Žan-Lik Melanšon dobila je 8,7 odsto, a Republikanci 7,2 odsto, pokazuju izlazne ankete.

Krajnja desnica je osvojila najviše glasova na izborima za EP u Francuskoj i Austriji, dok je u Njemačkoj i Holandiji zauzela drugo mjesto, pokazuju projekcije rezultata zasnovane prvenstveno na izlaznim anketama.

Kada je riječ o političkim grupama u EP, u koje se stranke udružuju poslije evropskih izbora, od 81 poslanika Francuske u EP, 30 će imati krajnje desna grupa Identitet i demokratija, 14 liberalna grupa Obnovimo Evropu, a 13 Progresivna alijansa socijalista i demokrata (S&D).

Ljevica će imati osam poslanika, Evropska narodna stranka (EPP) šest, a grupe Zeleni/EFA i Evropski konzervativci i reformisti (ECR) po pet.

Rojters navodi da je" Makron izazvao politički zemljotres kada je raspisao šokantne parlamentarne izbore za kasnije ovog mjeseca nakon što ga je na glasanju za Evropsku uniju savladala krajnje desničarska partija u kojoj je Marin Le Pen".

Ta agencija piše da Makronova iznenađujuća odluka predstavlja "veliko bacanje kockice" na njegovu političku budućnost, tri godine pre kraja njegovog predsjedničkog mandata.

Ako partija u kojoj je Marin Le Pen osvoji parlamentarnu većinu, Makron bi ostao bez riječi u unutrašnjim poslovima.

Makron je rekao da su rezultati na izborima u EU sumorni za njegovu vladu i da ne može da se pretvara da ih ignoriše.

U obraćanju naciji, manje od dva mjeseca prije nego što Pariz bude domaćin Olimpijskih igara, on je rekao da će izbori za donji dom biti raspisani za 30. jun, a drugi krug 7. jula.

"Ovo je suštinski trenutak za pojašnjenje. Čuo sam vašu poruku, vašu zabrinutost i neću ih ostaviti bez odgovora. Francuskoj je potrebna jasna većina da bi jdelovala u miru i harmoniji", rekao je Makron.

Predvođeno 28-godišnjim Žordanom Bardelom, Nacionalno kupljanje je osvojio oko 32 odsto glasova na današnjim izborima za EP, što je više nego duplo više od 15 odsto koliko je dobio Makronov tabor, pokazuju prve izlazne ankete.

Rojters navodi da je Le Pen, favorit na predsjedničkim izborima 2027. na kojima Makron neće imati pravo da se kandiduje kandiduje, pozdravila Makronovu odluku.

"Spremni smo da preuzmemo vlast ako nam Francuzi daju povjerenje na predstojećim nacionalnim izborima", rekla je ona na mitingu.

Makronovi savjetnici rekli su da je predsjednik donio svoju odluku poslije ovonedjeljne 80. godišnjice iskrcavanja u Normandiji - Dan D, kada je upoznao ljude koji su rekli da su umorni od beskrajnih političkih sukoba u parlamentu.

Le Pen i Bardela su nastojali da izbore za EU ​​predstave kao srednjoročni referendum o Makronovom mandatu, koristeći nezadovoljstvo imigracijom, kriminalom i dvogodišnjom inflatornom krizom.