Selekcije sa najveće scene prejake su za Crnu Goru

Prijateljski duel pod Goricom, u većem dijelu meča u nefudbalskoj atmosferi, bez podrške sa tribina, jer su malobrojni navijači (zvanično, bilo ih je manje od 3.000) dobar dio utakmice bili samo posmatrači, a ne podrška, pokazao je zašto je Gruzija na Evropskom prvenstvu, a Crna Gora nije - 1:3

41015 pregleda44 komentar(a)
Detalj sa meča pod Goricom, Foto: FSCG

Crna Gora će septembar dočekati sa dva poraza od dva učesnika Evropskog prvenstva, i nakon dvije utakmice u kojima su, kada se sve sabere, golmani bili najbolji igrači na terenu - posebno Matija Šarkić u Briselu, a Milan Mijatović uz Stevana Jovetića, u Podgorici, protiv Gruzije, koja je slavila sa 3:1 i u pobjedničkom raspoloženju krenula ka istoriji, debitantskom nastupu na Euru.

Duel pod Goricom, u većem dijelu meča u nefudbalskoj atmosferi, bez podrške sa tribina, jer su malobrojni navijači (zvanično, bilo ih je manje od 3.000) dobar dio utakmice bili samo posmatrači, a ne podrška, pokazao je zašto je Gruzija na Evropskom prvenstvu, a Crna Gora nije.

Crnogorska selekcija jeste bila oslabljena, neigranjem dvojice asova Savića i Marušića, pa i Đukanovića, koji bi u formaciji u kojoj Prosinečki želi da igra njegov tim, mogao da bude jak "štih", u prvom poluvremenu i bez Jovetića, ali to ne bi trebalo da bude izgovor.

Opravdanje ne bi trebalo da bude ni to što su gruzijski fudbaleri u takmičarskom naboju, a crnogorski možda u ritmu ljeta i odmora.

Zapravo, opravdanja i izgovori i nisu uopšte potrebni, jer Crna Gora, prosto, nije u rangu selekcija za koje je rezervisana najveća scena i koje zaslužuju mjesto na njoj.

Može li da bude, jasnije će biti u septembru, kada kreće prava priča, u Ligi nacija, i kada će se osjetiti razlika između prijateljskih i zvaničnih utakmica.

Gruzija, kojoj je duel u Podgorici bio jedini test pred Evropsko prvenstvo, od starta se nametnula kao ozbiljan tim protiv Crne Gore, sa šestoricom novih igrača u startnih 11 u odnosu na duel protiv Belgije (Mijatović, Marko Vukčević, Drešković, Marko Bakić, Janković, Mugoša), uz izmijenjene uloge Vešovića, pa i Jankovića, koji nije pokrivao centralni dio veznog reda, te sa dvije "devetke", Krstovićem i Mugošom.

Crna Gora je statistički u prvom poluvremenu imala veći posjed, više dodavanja, ali to su u modernom fudbalu nebitne kategorije ukoliko se ne koriste na pravi način i onako kako bi Prosinečki, uostalom, i želio.

Apsolutno sve je bilo na strani rivala. Mijatović je u desetom minutu čudesnom odbranom zaustavio šut Mikautadzea iz donjeg desnog ugla, ali njegova intervencija je, ispostavilo se, samo odložila egzekuciju. Korner, Gvelesijani je glavom proslijedio na drugu stativu, a Otar Kiteišvili, vezista austrijskog Šturma, je proslijedio u gol.

Zatim je na scenu stupio Hviča Kvarachelija, vedeta Napolija i velika evropska zvijezda, koji je plijenio lakoćom pokreta i igre, brzinom u trku i driblingu, a u 33. minutu i vizijom - proturio je loptu, doduše kroz ogroman prostor, ka Georgesu Mikutadzeu. Široj javnosti nepoznat, a očito plemenit igrač, za koga je Ajaks platio 16 miliona Mecu, prebacio je istrčalog Mijatovića za 0:2.

Čak ni u tom trenutku, u momentima nemoći, izostala je reakcija sa tribina - ništa, pa ni zvižduk, nikakva reakcija, totalna apatija, a to je i gore od nezadovoljstva.

U drugom poluvremenu, slika se donekle promijenila, jer je na teren ušao Jovetić - po ko zna koji put se pokazalo da Crna Gora sa njim i bez njega nije isti tim. Bez njega je bilo mučenje, sa njim makar postoji nada, postoji i napadački potencijal...

Naša selekcija je bila odlučnija, sa Jankovićem kao centralnim veznim umjesto Kuča, bila je bolja nego u prvom dijelu, mada je samo vanserijska klasa 34-godišnjeg veterana (kako ova riječ nikako ne ide uz fudbalera kakav je Jovetić) donijela neizvjesnost oko ishoda.

Mugoša je u 66. minutu odložio loptu na vrhu šesnaesterca, a Jovetić 36. put u dresu reprezentacije proslavio gol - tehnički savršenim udarcem u donji lijevi ugao.

To je bio prvi put da je publika reagovala, a drugi put na sa tribina su se čuli glasniji aplauzi, kada je Mijatović zaustavio udarac Mikautadzea iz situacije jedan na jedan.

Crna Gora je do kraja ponovo popunila statitičke kategorije posjeda i pasova, a stvorila jednu šansu iz prekida (Rubežić preko gola glavom), dok je Gruzija iz bloka i bez zamijenjenog Kvarachelije pokazala da je opasna iz brzih i jednostavnih akcija - Davitašvili je prevario Vujačića, lopta došla do Budua Zivzivadzea, koji je pogodio za 1:3 i zapečatio meč.

Mijatović je spriječio još teži poraz, nakon još jedne kontre, u kojoj je Davitašvili ponovo izigrao Vujačića, ali nije mogao i uvijek budnog golmana...

CRNA GORA - GRUZIJA 1:3

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 2.942. Sudija: Aleksandar Stavrev (S.Makedonija). Strijelci: Jovetić u 66. za Crnu Goru, Kiteišvili u 10, Mikautadze u 33, Zivzivadze u 84. minutu za Gruziju. Žuti karton: M. Vukčević (Crna Gora).

Crna Gora: Mijatović - M. Vukčević, Drešković (75. Vujačić), Rubežić, A. Vukčević - M. Bakić (75. Savićević), Kuč (46. Jovović) - Vešović (59. Osmajić), Janković, Mugoša (75. D. Bakić) - Krstović (46. Jovetić).

Gruzija: Mamardašvili - Gvelesijani, Kašija, Dvali - Kakabadze, Kohorašvili (80. Mekvabišvili), Kiteišvili (50. Kverkveskii), Čakvetadze (66. Altunašvili), Šengelija (66. Citaišvili) - Mikautadze (80. Zivzivadze), Kvarachelija (80. Davitašvili).