BLOG Blinken na Bliskom istoku: Ako želite primirje, pritisnite Hamas da pristane

Sukob Izraela i Hamasa – 248. dan

20773 pregleda1 komentar(a)
Posljedice izraelskog bombardovanja u Gazi, Foto: Reuters
17:47h

Savjet bezbjednosti UN glasaće danas o američkom planu rezolucije koja podržava predlog primirja u Gazi i poziva Hamas da ga prihvati, saopštilo je južnokorejsko predsjedništvo Savjeta.

Najnovija verzija tog teksta u koju je uvid imala agencija AFP, "pozdravlja" predlog primirja koji je 31. maja objavio predsjednik SAD Džozef Bajden.

Za razliku od prethodnih verzija, objavljeno je da je plan "već prihvatio" Izrael. Hamas je pozvan da ga "takođe prihvati" i "pozivaju se obje strane da u potpunosti bez odlaganja i bezuslovno sprovedu odredbe koje se odnose na njih".

Plan u prvoj fazi predviđa šestonedjeljni prekid vatre praćen izraelskim povlačenjem iz gusto naseljenih područja Gaze, oslobađanje određenih talaca koje je iz Izraela Hamas kidnapovao tokom napada i oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Ali Hamas još nije zvanično reagovao na taj predlog.

Iako je Bajden opisao plan kao da dolazi iz Izraela, premijer Benjamin Netanjahu kaže da hoće da nastavi rat sve do uništenja Hamasa.

Amerikanci jasno stavljaju primarnu odgovornost na Hamas da prihvati plan, kako je istaknuto u predlogu rezolucije Savjeta bezbjednosti. Državni sekretar SAD Entoni Blinken je danas u Kairu molio države regiona da "izvrše pritisak" na Hamas da to učini.

Po diplomatskim izvorima, nekoliko članova Savjeta bezbjednosti je bilo veoma rezervisano prema dvije prethodne verzije američkog predloga, posebno Alžir koji predstavlja arapsku grupu, i Rusija koja ima pravo veta.

16:17h

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je vladama na Bliskom istoku da izvrše pritisak na Hamas da prihvati mirovni sporazum radi primirja u Pojasu Gaze.

"Moja poruka vladama širom regiona, ljudima u regionu, jeste ako želite primirje, izvršite pritisak na Hamas da kaže da", rekao je Blinken novinarima prije nego što je napustio Egipat.

Američki državni sekretar doputovao je danas na Bliski istok, u okviru napora SAD da se prihvati plan o primirju koji je predložio predsjednik Džozef Bajden i okonča rat u Gazi, prenosi Glas Amerike.

Blinken je poslije sastanka sa predsjednikom Egipta Abdelom Fatahom al-Sisijem u Kairu, prvoj stanici nove bliskoistočne turneje, rekao da je Hamas jedini koji još nije prihvatio predlog koji je, kako navodi Vašington, Izrael već podržao.

Al-Sisi je naveo da je važno da se uklone prepreke za humanitarnu pomoć stanovnicima Gaze.

Blinken iz Egipta ide u Izrael gdje se sastaje sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i ministrom odbrane Joavom Galantom. Put će nastaviti u Kataru i Jordanu, gde će prisustvovati konferenciji o humanitarnoj pomoći za Gazu.

Američki zvaničnici su rekli da će Izrael prihvatiti predlog o prekidu vatre, koji uključuje početni prekid borbi, oslobađanje nekih talaca iz Gaze, oslobađanje palestinskih zatvorenika koje drži Izrael, povećanje humanitarne pomoći za Palestince, povlačenje izraelskih trupa iz naseljenih područja Gaze i povratak palestinskih civila u svoje domove i naselja.

Hamas nije prihvatio, niti odbacio plan, koji je američki predsjednik javno iznio prije više od nedelju dana.

U međuvremenu, SAD su pozvale na glasanje o svom nacrtu rezolucije u Savetu bezbednosti UN kojom se Hamas poziva da prihvati predloženi sporazum o prekidu vatre.

(Beta)

14:34h

Više od 37.124 Palestinaca je ubijeno, a 84.712 je ranjeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Oko 40 Palestinaca je ubijeno, a 218 ranjeno u prethodna 24 sata, dodaje ministarstvo, navodi Rojters.

10:29h

Sjedinjene Američke Države (SAD) pozvale su članice Savjeta bezbjednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) da glasaju za nacrt rezolucije koji su dostavile SB, a kojim se Hamas poziva da prihvati predloženi sporazum o prekidu vatre.

“Izrael je prihvatio ovaj predlog i SB ima priliku da govori jednim glasom i pozove Hamas da učini isto”, navedeno je u saopštenju Misije SAD pri UN, objavljenom kasno u nedjelju.

Dodaje se da bi to pomoglo u spasavanju života i zaustavljanju patnji civila u Gazi, kao i talaca i njihovih porodica.

“Članovi Savjeta ne bi trebalo da dopuste ovu priliku i moraju govoriti jednim glasom u podršci ovom dogovoru”, saopštila je Misija SAD pri UN.

Glasanje o rezoluciji moglo bi da bude održano već danas, prenosi Glas Amerike.

Zvaničnici SAD kazali su da Izrael prihvata predlog o prekidu vatre koji uključuje prekid borbe, puštanje nekih talaca i palestinskih zatvorenika u Izraelu, dotok humanitarne pomoći u Gazu, povlačenje izraelske vojske iz naseljenih područja u Gazi i povratak palestinskih civila svojim domovima.

Nacrtom rezolucije SAD pokušavaju da izvrše dodatni pritisak na Hamas, dok istovremeno pozivaju tu grupu i Izrael da u potpunosti sprovedu sporazum o prekidu vatre “bezuslovno i bez odlaganja”.

Predsjednik SAD Džo Bajden iznio je 31. maja predlog o primirju u Pojasu Gaze, prema kojem bi se prekid vatre odvijao u tri faze.

(MINA)

10:24h

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 248. dan.

Pogledajte šta se juče dešavalo:

Izmjena: 14:45h