Konkursom „Đački rastanak“ obilježili 200 godina od rođenja Branka Radičevića

„Svaki rastanak na izvjestan način asocira na tugu...Poštovana djeco – zatvara se jedno poglavlje života, a otvaraju se novi krugovi i novi horizonti mogućnosti. Vaša budućnost zavisi od spremnosti da poštujete svoje bližnje i da borbeno težite vrlini i dobru“, istakao je direktor JU „Zahumlje“ Miodrag Čizmović

2854 pregleda0 komentar(a)
Nagrađeni na konkursu Đački rastanak, Foto: Svetlana Mandić

Na literarnom konkursu “Đački rastanak” koji je raspisala JU “Zahumlje” iz Nikšića, u okviru tribine “Svobodijada”, za učenike crnogorskih osnovnih i srednjih škola, prvo mjesto u kategoriji učenika od prvog do petog razreda pripalo je Mateju Kljajiću iz OŠ “Polica” iz Berana, dok je Milana Račić iz OŠ “Vukajlo Kukalj” iz beranskog sela Šekular osvojila prvo mjesto u kategoriji od šestog do devetog razreda. U kategoriji srednjoškolaca najbolji rad je imao Lazar Lopušina, učenik Gimnazije “Miloje Dobrašinović” iz Bijelog Polja.

O nagradama je odlučivao tročlani žiri u sastavu: književnik i književni kritičar mr Milorad Durutović i prof. Jovan Krušić, članovi, i književnica i urednica “Svobodijade” Milica Bakrač, predsjednica žirija.

Prema mišljenju žirija, u kategorija za učenike od prvog do petog razreda drugo mjesto je pripalo je učenici Kalini Marović iz podgoričke OŠ “Vladimir Nazor”, a treće njenoj sugrađanki, Milici Mijović iz OŠ “Branko Božović”. Što se tiče kategorije od šestog do devetog razreda drugo mjesto je osvojila Janja Uskoković, učenica OŠ “Anto Đedović” iz Bara, a treće Petar Perišić, učenik cetinjske OŠ “Njegoš”. Kada su srednjoškolci u pitanju, Anica Ćosović iz nikšićke Prve srednje stručne škole osvojila je drugo, a Anđelija Đurković iz barske Gimnazije “Niko Rolović” treće mjesto.

Osvajači prva tri mjesta - od prvog do petog razredafoto: Svetlana Mandić

Žiri je odlučio i da dodijeli specijalne nagrade i priznanja Festivala “Đački rastanak”. Specijalno priznanje za doprinos Festivalu biće dodijeljeno mentorkama, profesoricama Mirjani Dajičić iz OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” iz Budve i Savki Tešović iz OŠ “Ivo Visin” iz Prčanja, čiji su učenici na konkurs poslali 17, odnosno 12 radova.

Specijalnu nagradu “Đački rastanak” za humor i šarm Festivala osvojio je Stefan Anđelić, OŠ “Milan Vuković” iz Herceg Novog.

Prilikom uručivanja nagrada, predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević zahvalio se JU „Zahumlje” što su podržali njegovu ideju da organizuju konkurs i na taj način obilježe 200 godina rođenja Branka Radičevića.

„Drago mi je da smo na najljepši mogući način s onima kojima je Branko Radičević posvetio svoja djela, a to su naša djeca, obilježili ovaj značajan jubilej. Svi znamo da su đački rastanci posebna emocija za svakog u životu. Čuo sam da je bilo mnogo dobrih radova i da žiri nije imao lak posao zato ste svi vi pobjednici“, poručio je Kovačević i čestitao svim učesnicima konkursa na potrebi da se kroz prozu i poeziju izraze.

Osvajači prva tri mjesta - od seštog do devetog razredafoto: Svetlana Mandić

Direktor JU „Zahumlje“ Miodrag Čizmović istakao je da ustanovi na čijem je čelu imponuje što afirmiše stvaralaštvo mladih i pisanu riječ.

„Svaki rastanak na izvjestan način asocira na tugu...Poštovana djeco – zatvara se jedno poglavlje života, a otvaraju se novi krugovi i novi horizonti mogućnosti. Vaša budućnost zavisi od spremnosti da poštujete svoje bližnje i da borbeno težite vrlini i dobru“, istakao je Čizmović.

Predsjednica žirija, Milica Bakrač, kazala je da su učesnici konkursa vrijedni, hrabri, talentovani mladi ljudi, koji su pored svih obaveza koje su imali, pronašli vrijeme da pišu i stvaraju stihove i priče, onako kako je to svojevremeno radio i Branko Radičević.

„Hvala vam zbog đačke marljivosti... Vaše petice blistaju silno i zbog toga nagrade primite hrabro i dostojanstveno. Pišite i dalje, kao što je i Branko Radičević pisao o radosti i ljepotama mladosti. Čitajte njegove prerano ugasle pjesme jer iz njih toliko toga možete da naučite. Radujte se nakon svakog rastanka, ne samo đačkog, radujte se susretu i novom sabranju“, poručila je Bakrač.

Osvajači prva tri mjesta u kategoriji srednjoškolacafoto: Svetlana Mandić

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, Dragan Bojović, kazao je da su nagrađeni učenici divno opisali đačko doba, doba koje predstavlja jedan od najdragocjenijih perioda u životu svake osobe. Pohvalio je JU „Zahumlje“ i direktora te ustanove što, pored brojnih programa koje organizuju, realizuju i manifestacije koje imaju značaj i za prosvjetu i obrazovanje u Crnoj Gori.

„Na ovaj način nam pomažete da ističemo najbolje i razvijamo onu vrstu zdrave kompetitivnosti koja nam je neophodna da bismo podizali kvalitet obrazovanja“, kazao je Bojović i zahvalio se lokalnoj upravi što vodi računa o kulturi i obrazovanju.

Nagrade pobjednicima konkursa uručili su direktor Zahumlja, Miodrag Čizmović i predsjednici Opštine i Skupštine opštine Nikšić, Marko Kovačević i Nemanja Vuković, dok je Dragan Bojović prvoplasirane u svim kategorijama nagradio simboličnim novčanim nagradama.

U programu su učestvovali Dječiji hor “Zahumlja”, recitatorke Kristina Todorović i Ksenija Đukić, kao i muzička grupa OŠ “Luka Simonović”, dok je program vodila Teodora Čukić.

Pokrovitelji konkursa bili su Opština Nikšić i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija.