STAV

Šansa za lokalne javne emitere

Lokalni javni emiteri su se pokazali kao nezamjenjivi u informisanju lokalnih zajednica u Crnoj Gori. Izgovora za slabost više nema

2177 pregleda1 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Usvajanjem Zakona o AMV uslugama stvoreni su uslovi za dugoročno stabilno finansiranje lokalnih javnih emitera (LJE), koji su se pokazali kao nezamjenjivi u informisanju lokalnih zajednica u Crnoj Gori.

Skala finansiranja, koja zavisi od veličine opštinskih budžeta, izum je Unije lokalnih javnih servisa (ULES) i plod je promišljene politike djelatnika u ovoj Asocijaciji. Veliki doprinos dali su, prije svih, predstavnici Radio Bijelog Polja, Radio Tivta, Radio Kotora, Radio Bara, RTV Pljevalja i RTV Rožaja, ali priznanja idu i ministarki kulture i medija Tamari Vujović i direktoru Direktorata za medije Neđeljku Rudoviću, koji su, ne samo shvatili značaj lokalnih javnih emitera nego su i unaprijedili zakonska rješenja.

Po svim dosadašnjim istraživanjima lokalni javni emiteri imaju najveće povjerenje građana i najbliži su ideji da ih građani osnivaju, finansiraju i upravljaju njima preko Savjeta. U dosadašnjnim predizbornim kampanjama, a bilo ih je mnogo, nije bilo primjedbi na rad redakcija u ovim emiterima. Izvještavali su uravnoteženo i izbalansirano. Međutim, njihovo finansiranje dosad, posebno na sjeveru, bilo je problematično. Sredstva koja su dobijali potipisivanjem Ugovora sa Osnivačem bila su nedovoljna. Sada dobijaju šansu da i taj problem prevaziđu.

No, ovo je samo pola posla. Iduća polovina je na lokalnim upravama koji moraju dosljedno ispunjavati zakonska rješenja, a ne kreativno ih tumačiti, i na samim ekipama u lokalnim javnim emiterima. Njihovi programi i sajtovi moraju biti bolji, kvalitetniji, zanimljivi, raznovrsniji. Jer izgovora za slabost više nema. Građanin prima informacije iz različitih izvora. Postao je izbirljiviji i kritičniji. Za svoje pare traži korektnu uslugu. Unija lokalnih javnih emitera mora obnoviti ili formirati novo udruženje koje bi obuhvatilo i one lokalne emitere koji do sada (iz različitih razloga) nisu bili članovi ove asocijacije.

Jednoglasnim usvajanjem Zakona o AVM uslugama poslata je jasna poruka, i javnosti i Evropi i redakcijama lokalnih javnih emitera.

Država je pokazala ne samo da vrednuje lokalne javne emitere nego i želi da budu bolji. Malo li je?

Autor je novinar Radio Tivta, bivši predsjednik ULESA i dugogodišnji direktor Radio Tivta