Plaćena obuka na tri mjeseca za 12 pripadnika RE zajednice

"Stažiranje omogućava mladima da razvijaju i usavršavaju različite vještine koje su ključne za njihov profesionalni razvoj, kao što su komunikacijske, analitičke, timski rad i mnoge druge“, kazao je Nardi Ahmetović iz CAREP-a.

2298 pregleda0 komentar(a)
Bajram Ajrizaj je počeo da radi u beranskoj Javno-predškolskoj ustanovi “Radmila Nedić”, Foto: NVO CAREP

“Na poslu mi je super i radna atmosfera je prijatna. Zvanično sam počela da radim 3. juna i od tada sam naučila više o funkcionisanju nevladinih organizacija, aktivnostima i različitim radnim zadacima. Mnogo sam zadovoljna i vjerujem da ću mnogo naučiti za ova tri mjeseca”, kazala je Adina Šahman, koja je angažovana u NVO „Multimedijalni studio“ iz Bijelo Polje.

Bajram Ajrizaj je počeo da radi u beranskoj Javno-predškolskoj ustanovi “Radmila Nedić” i presrećan je zbog toga.

"Ovo je moje prvo radno iskustvo. Upoznao sam kolege i odlično sam prihvaćen. Moje angažovanje u vrtiću veoma znači i zajednici jer ću zajedno sa drugim kolegama raditi na motivaciji da više djece pohađa predškolsko obrazovanje. Da su ovakvi Programi postojali prije deset godina, danas bi možda i završio fakultet za predškolsko. Smatram da ovakvi projekti daju mogućnost mladima iz romske i egipćanske zajednice da steknu vještine i da se osjećaju jednako cijenjeno kao i svaki drugi građanin Crne Gore”, istakao je Bajram.

Zahvaljujući programu "Karijerna karta za mlade Rome/kinje – od edukacije do zapošljavanja“, koji realizuje NVO Centar za afirmaciju romsko-egipćanske populacije (CAREP), Adina, Bajram, i još desetoro njihovih sunarodnika dobilo je priliku da se tri mjeseca usavršava u različitim zanimanjima u javnom i privatnom sektoru.

"Ukupno 12 mladih osoba iz romske populacije iz opština Bijelo Polje, Berane, Nikšić i Pljevlja potpisalo je ugovor o radu na određeno vrijeme u trajanju od tri mjeseca. Stažiranje omogućava mladima da razvijaju i usavršavaju različite vještine koje su ključne za njihov profesionalni razvoj, kao što su komunikacijske, analitičke, timski rad i mnoge druge“, kazao je Nardi Ahmetović iz CAREP-a.

Kako je objasnio, mladi će imati priliku da se upoznaju sa konkretnim industrijama/javnim službama ili sektorima rada, što im može pomoći da bolje razumiju tržište rada i prilagode svoje buduće karijerne ciljeve.

"Stažiranje podrazumijeva i mentorski program, što znači da mladi imaju priliku da uče od iskusnih profesionalaca i da dobiju korisne savjete i smjernice za svoj dalji razvoj. Uspješno stažiranje može otvoriti vrata za zapošljavanje kod istog poslodavca ili u istoj industriji/javnoj službi nakon završetka stažiranja. Tokom stažiranja, mladi će imati priliku da izgrade kontakte što će im pomoći u izgradnji profesionalne mreže koja će im biti od koristi u budućnosti“, istakao je Ahmetović.

"Na poslu mi je super": Adina Šahmanfoto: NVO CAREP

Plaćena obuka na radu dio je programa "Karijerna karta za mlade Rome/kinje – od edukacije do zapošljavanja" koji se realizuje u okviru projekta “Jačanje civilnog društva za podršku održivom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore”, koji finansira Evropska unija, ko-finansira Ministarstvo javne uprave, a koji implementiraju Help i Juventas.

"Projekat je osmišljen na osnovu rada NVO 'CAREP' sa mladima iz romsko-egipćanske zajednice u prethodnih pet godina, gdje se pokazalo da mladi obrazovani pripadnici RE zajednice imaju manje prilika za zapošljavanje u poređenju sa vršnjacima, pripadnicima većinske zajednice. Ova činjenica ukazuje na to da je potrebno ekonomski osnažiti mlade nezaposlene Rome i Egipćane kroz podsticaj zapošljavanja - sprovođenjem mjera aktivnog zapošljavanja i to putem organizovanja programa obuke na radu i zapošljavanja kod poslodavaca, kao i podizanjem nivoa informisanosti i znanja mladih iz RE zajednice o institucionalnom okviru u oblasti zapošljavanja“, kazao je Ahmetović.

U Programu učestvuje 12 poslodavaca: iz Nikšića – DOO Equicamp, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis, JPU “Dragan Kovačević”, NVO Mozaik i DOO Umjetnički centar iz Nikšića, iz Bijelog Polja – JZU Dom zdravlja, NVO Multimedijalni studio i DOO ADE MIX iz Bijelog Polja, iz Berna – Osnovna škola “Radomir Mitrović”, JPU “Radmila Nedić” i Udruženje za podršku Roma i Egipćana, kao i Komunalne usluge iz Pljevalja.