Ekonomija Velike Britanije bez rasta u aprilu, Sunak zabrinut

Dok je ministar finansija Džeremi Hant insistirao da "ekonomija jača", ministarka finansija u sjenci u Laburističkoj partiji Rejčel Rivs rekla je da je "ekonomija u zastoju"

3804 pregleda6 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Ekonomija Velike Britanije nije zabilježila rast u aprilu što predstavlja udarac vladajućim konzervativcima premijera Rišija Sunaka pred parlamentarne izbore u toj zemlji 4. jula.

Kancelarija za nacionalnu statistiku saopštila je danas da je vlažno vrijeme umanjilo potrošačku potrošnju i izgradnju tokom tog mjeseca. Mjesečne brojke dolaze nakon ekonomskog rasta od 0,6 odsto tokom prvog kvartala ove godine, broj koji je Sunak dosad u kampanji mnogo koristio.

Dok je ministar finansija Džeremi Hant insistirao da "ekonomija jača", ministarka finansija u sjenci u Laburističkoj partiji Rejčel Rivs rekla je da je "ekonomija u zastoju".

Najnoviji podaci o rastu dolaze nedelju dana prije sledećeg izvještaja o inflaciji i kada će Banka Engleske donijeti dalju odluku o kamatnoj stopi.

Nade unutar Konzervativne stranke da će banka sniziti svoju glavnu kamatnu stopu sa 16-godišnjeg maksimuma od 5,25 odsto su se smanjile nakon što inflacija nije uspjela da padne onoliko koliko se očekivalo u aprilu.

Iako je inflacija smanjena po godišnjoj stopi od 2,3 odsto, ona ostaje nešto iznad cilja banke i očekuje se da će u narednim mjesecima blago porasti.

Visoke kamatne stope koje "smiruju" ekonomiju čineći poskupljenje zaduživanja pomogle su u ublažavanju inflacije, ali su takođe opteretile britansku ekonomiju.