Albanija: Bolja nego 2016, problem je najteža moguća grupa

Predstavljamo učesnike Evropskog prvenstva - grupa B

5635 pregleda3 komentar(a)
Reprezentacija Albanije, Foto: Shutterstock

Albanija je drugi put na velikom takmičenju, drugi put na Euru - dokaz da premijerni plasman, na EP u Francuskoj 2018, nije bio slučajan.

Osam godina kasnije “kućezinda” (crveno-crni) imaju još bolji, kompletniji, opasniji tim - problem je teška, najteža moguća grupa sa svjetskim velikanima Italijom, Španijom, ali i Hrvatskom.

Zato se timu koji vodi nekadašnji lijevi bek Arsenala i Barselone, Brazilac Silvinjo, a kome asistira nekadašnji desni bek Mančester sitija, Argentinac Pablo Sabaleta, ne daju velike šanse da se plasira u osminu finala. Zapravo, plasman u drugu fazu bio bi pravi podvig.

Albanci su, može se reći, dobili nepravedno tešku grupu, s obzriom na to kako su jezdili kroz kvalifikacija - prvi put u istoriji jedan kvalifikacioni ciklus završili su na prvom mjestu, ostavivši iza sebe učesnike Eura Češku i Poljsku. Poljaci su na stadionu “Er Albanija” u Tirani primili tri (3:0), a Česi dva gola (2:0).

Mogla je Albanija i prije osam godina do istorijskog plasmana u drugu fazu, nakon odličnog nastupa u grupi - protiv domaćina Francuske poraz je stigao u samom finišu (2:0, golovi Grizamana i Pajea u nadoknadi), protiv jake Švajcarske na samom početku (1:0, Šar u 5. minutu), a zbog pobjede protiv Rumunije 1:0 tim kojeg je tada predvodio Italijan Đovani de Bjazi do posljednjeg dana takmičenja po grupama nadao se plasmanu kao jedan od četiri najbolja trećeplasirana tima. Albanci su, ipak, bili peti - morali su da se vrate kući.

Vjeruje se da u Njemačkoj mogu još više da ponude - ali će i rivali biti opaki.

Albanski tim sa, po običaju, strancem na klupi, dobar je miks iskustva - tu su deganzivac Lacija Eljsid Hisaj, njegov kolega iz Atalante Berat Đimsiti - i obećavajućih talenata - dovoljno je pomenuti Interovog vezistu Kristjana Aslanija i napadača Čelsija na pozajmici u Fulamu, Armanda Broju.

Golman Etrit Beriša čuva mrežu Empolija, Roma je za defanzivca Maraša Kumbulu platila Veroni 30 miliona, pa ga pozajmila Sasuolu, dok je vezista Jiber Ramadani saigrač našeg Nikole Krstovića u Lećeu.

foto: Graphic News

Uz tradicionalnu, gotovo fanatičnu borbu kada igraju za nacionalni tim, Silvinjovu besprekornu taktičku postavku, kolektivan duh, ali i ponešto individualnog kvaliteta - jasno da je Albanci mogu da naude i Špancima, i Italijanima i Hrvatima. Možda i da nekog iznenade.

Evropsko prvenstvo otvaraju 15. juna duelom sa Italijanima u Dortmundu, četiri dana kasnije sastaju se sa Hrvatskom u Hamburgu, a grupnu fazu - da li i nastup na Euru - završavaju sudarom sa Špancima 24. juna u Diseldorfu.

Očekuje se da će Silvinjov tim na svakom meču imati dobru podršku sa tribina, jer u Njemačkoj živi preko 300 hiljada Albanaca.

Vjerovatni sastav (4-2-3-1): Beriša - Ismajli, Mitaj, Đimsiti, Hisaj - Bare, Asllni - Bejrami, Uzuni, Daku - Broja.

Albanija i Euro

Nastupa do sada: 1

Najveći uspjeh: Grupna faza 2016.

Posljednji Euro: EP 2016, grupna faza

Najviše nastupa na EP: Osam igrača po 3

Najviše golova na EP: Armando Sadiku (1)

Kapiten: Berat Đimšiti

Prva zvijezda: Kristjan Aslani

Utakmice na EP: Italija (15. jun, Dortmund), Hrvatska (19. jun, Hamburg), Mađarska (24. jun, Diseldorf)

Standings provided by Sofascore