Tužili Škrelija jer je dijelio snimke albuma Wu-Tanga

PleasrDAO optužuje Škrelija da je zadržao digitalne kopije albuma i dijelio ih sa pratiocima na društvenim mrežama, čime je prekršio ugovor. Album “Once Upon a Time in Shaolin” objavljen je u samo jednom fizičkom primjerku

2596 pregleda0 komentar(a)
Martin Škreli, Foto: Amr Alfiky/Reuters

Američki biznismen albanskih korijena Martin Škreli suočava se sa novom tužbom, jer je zadržao i dijelio snimke sa jedinog izdanja albuma Wu-Tang Clan, a koji je prethodno bio u njegovom vlasništvu i koji je bio prinuđen da proda zbog optužbe za prevaru sa hartijama od vrijednosti.

Tužbu su pokrenuli članovi kolektiva kripto valuta PleasrDAO, koji su od Škrelija kupili album za 4,75 miliona dolara.

Album “Once Upon a Time in Shaolin” još uvijek nije objavljen za javnost i funkcioniše kao rijetko kontemporarno umjetničko djelo od kako su ga članovi slavne hip hop grupe stavili na aukciju 2015. godine.

PleasrDAO optužuje Škrelija da je zadržao digitalne kopije albuma i dijelio ih sa pratiocima na društvenim mrežama, čime je prekršio ugovor.

Naime, Škreli je puštao djelove albuma tokom livestreama na društvenoj mreži X i to je nazvao “Zvaničnom žurkom slušanja Wu-Tanga”.

Reperi su objavili samo jedan primjerak albuma, kako bi doprinijeli borbi protiv obezvređivanja muzike u eri striminga, ali nisu računali da će ga na aukciji kupiti Škreli, biznismen koji je poznat kao čovjek koji je desetostruko uvećao cijenu lijeka od kojeg mnogima zavisi život.

Škreli je trebalo da preda album zajedno sa ručno izrađenim omotom od srebra i nikla i knjigom od 174 strane čije su korice kožne.