Poljska: Na evropskim prvenstvima ne ide baš kako se očekuje

Predstavljamo učesnike Evropskog prvenstva - grupa D

4552 pregleda0 komentar(a)
I dalje najveća klasa "orlova": Robert Levandovski, Foto: Reuters

Robert Gadoha, Kazimjež Dejna, Gžegož Lato i nešto kasnije najveći Zbignjev Bonjek tokom sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog vijeka “plesali” su sa Poljskom i u svjetskom vrhu, bilo je to vrijeme kada su “orlovi” bili velika fudbalska priča...

Ali, bila su to i svjetska prvenstva (Poljaci 1974. i 1982. bili treći), dok je ova zemlja uvijek imala pomalo neobičan odnos prema šampionatima Evrope - podatak da se prvi put na Euru pojavila 2008, a da je samo jednom prošla grupnu fazu (2016) najbolja je potvrda toga.

Poljska će ovog ljeta u komšijskoj Njemačkoj igrati svoje peto zaredom Evropsko prenstvo i ponovo će imati samo jednu želju - da preskoči prvu fazu. Međutim, čekaće je paklen put u Hamburgu, Berlinu i Dortmundu...

Teška grupa veliki izazov

“Orlovi” nisu blistali u kvalifikacijama i to u jednoj od lakših grupa, gdje su gledali u leđa Albaniji i Češkoj. Ipak, zahvaljujući baražu Lige nacija i kroz penal-dramu protiv Velsa uspjeli su da se domognu Eura, ali su i odmah znali da ih u Njemačkoj čeka teško društvo.

Tako će se Robert Levandovski (zbog lakše povrede preskače prvi meč na EP) i drugovi za nokaut fazu boriti sa Francuskom, Holandijom i Austrijom - paklena grupa, ali imaće i Poljska svojih aduta, a selektor Mihal Probjež najavljuje i ofanzivnu igru:

- U finišu kvalifikacija i pred baraž radili smo na tome da budemo dominantni na terenu i da posjed lopte bude na našoj strani. Mnogo šansi promašujemo i moraćemo to da popravimo - rekao je Probjež, koji je tokom kvalifikacija naslijedio Fernanda Santoša na klupi reprezentacije.

Od Leve i dalje sve zavisi, Keš i Milik bez EP

A da li će sve ići kako je selektor zamislio i ovog puta će zavisiti od velikog Roberta Levandovskog i njegove forme - napadač Barselone igraće šesto veliko takmičenje u dresu reprezentacije, a na Euro ide nakon turbulentne sezone u Kataloniji.

Osim njega tu su i ostala dobro poznata imena Vojčeh Ščensni, Pjotr Zjelinski, Kamil Grosicki... Naravno, i oni nešto mlađi, poput Nikole Zalevskog, Sebastijana Šimanskog, Jakuba Kiviora ili Karola Šviderskog obećavaju da bi Poljska mogla da bude nezgodan rival čak i Francuskoj i Holandiji.

foto: Graphic news

Ono što je mnoge iznenadio jeste nepozivanje beka Aston Vile, Matija Keša, koji je bio nezamjenjiv u kvalifikacijama i baražu.

- Imao je ranije povredu, a i odlučili smo se za Mihala Skorasa koji je imao fantastičnu polusezonu u Klub Brižu - rekao je Probjež, bez želje da detaljnije objašnjava razloge izostavljanja Keša.

Veliki udarac Poljska je doživjela i tokom priprema za Euro kada se povrijedio Arkadijuš Milik zbog čega nije putovao u Njemačku.

Bura zbog načina objave spiska

Poljake u Njemačku neće ispratiti baš dobra atmosfera, Savez je često na udaru kritika, a sve je dodatno “zakuvao” i Probjež načinom na koji je saopštio širi spisak igrača na koje računa za Euro 2024.

Selektor fudbalera Poljske jedno po jedno ime reprezentativaca pročitao je na pres konferenciji posvećenoj golf turniru u toj zemlji. Poznato je da Probjež voli golf, ali mediji navode da je sve uradio kako bi se na neki način osvetio za curenje spiska dan ranije.

- Čini mi se da je to još jedan pokazatelj kakvi su odnosi unutar Fudbalskog saveza Poljske, da nema povjerenja. Možda mi je Probježov način i simpatičan, ali Savez mora da vodi računa o ovakvim stvarima - smatra legendarni Bonjek.

Amaterski, apsurdno i beskorisno - napisali su mediji u ovoj zemlji. Da li je sve poremetilo Levandovskog i ekipu moglo bi da bude jasnije već 16. juna u Hamburgu kada će Poljaci igrati protiv Holandije.

Poljska i Euro

Nastupa do sada: 4

Najveći uspjeh: Četvrtfinale (2016)

Posljednji Euro: EP 2000, grupna faza

Najviše nastupa na EP: Robert Levandovski (11)

Najviše golova na EP: Robert Levandovski (5)

Kapiten: Robert Levandovski

Prva zvijezda: Robert Levandovski

Utakmice na EP: Holandija (16. jun, Hamburg), Austrija (21. jun, Berlin), Francuska (25. jun, Dortmund).

Standings provided by Sofascore