Večeras tri filma na Underhill festu

Biće prikazana ostvarenja “Knin-Zadar”, “Dezerteri” i “Agent sreće”

2072 pregleda0 komentar(a)
Detalj iz filma “Dezerter” Damira Markovine, Foto: Printscreen

Kratkometražni dokumentarni film “Knin-Zadar” rediteljke Melite Vrsaljko biće prikazan večeras od 21 sat u sklopu Undehill festa na terenu “Dragan Ivanović” u Njegoševom parku u Podgorici. U debitantskom 15-minutnom filmu pratimo dnevnu rutinu rediteljkinog oca koji radi na benkovačkoj željezničkoj stanici, gdje je vrijeme kao da je stalo negdje u posljednjim decenijama 20. vijeka. Temelj dramaturgije ovog filma suptilan je kontrapunkt spokoja i iščekivanja postignut minimalističkim i statičnim slikama prostora u propadanju koje podržava tiha i slojevita zvučna kulisa. Nakon što film bude prikazan, Milena Đukić će razgovarati s rediteljkom, dok će publika biti u prilici da postavlja pitanja.

Nakon toga, na istom mjestu od 21.25 biće prikazan film “Dezerteri” reditelja Damira Markovine. Nakon što je punih trideset godina pomno čuvao sva pisma i razglednice koje su mu poslali mostarske gimnazijalske kolege ratne 1992. i 1993. godine, glumac zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta Damir Markovina o svojoj je generaciji snimio potresan dokumentarac “Dezerteri”. Film “Dezerteri” bio mu je i rediteljski diplomski rad na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Film se prikazuje u regionalnoj selekciji. Nakon filma sa Markovinom će razgovarati Miroslav Minić.

U 22.25 biće prikazan film “Agent sreće” koji je imao premijeru na Sandensu u januaru, režirali su Arun Bhattarai i Dorottya Zurbó. Nastao je u butansko-mađarskoj koprodukciji. Film “Agent sreće” prikazuje nastojanje jednog butanskog birokrate da svoju zemlju učini bar malo srećnijom. Amber Kumar Gurung živi u maloj zemlji, čije je stanovništvo su uglavnom budisti, a u čijem ustavu je zapisano da vlast mora da se potrudi da poveća “bruto nacionalnu sreću” zemlje. Njegov posao je da izmjeri sreću naroda tako što će ljudima postavljati 148 specijalno osmišljenih pitanja. Film se prikazuje u okviru međunarodne selekcije.

U slučaju nevremena, filmovi predviđeni za Njegošev park, biće prikazani u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.