Otvoren prvi FunFest: Humor je važan dio identiteta Cetinja

Na Ljetnjoj pozornici otvoren prvi “FunFest” monodramom “Zoran Radmilović” u izvođenju Ivana Tomaševića

1186 pregleda0 komentar(a)
Sa otvaranja FunFesta, Foto: Privatna arhiva

Festival komedije i zabave “FunFest Cetinje” svečano je otvoren preksinoć na Ljetnjoj pozornici na Cetinju. U pitanju je prvi žanrovski festival u Crnoj Gori koji je otvoren monodramom

“Zoran Radmilović” u izvođenju Ivana Tomaševića.

“Kulturnu istoriju Cetinja želimo pretočiti u novu tradiciju koja će valorizovati i slaviti humor kao dio nematerijalnog kulturnog nasljeđa Cetinja”, poručila je otvarajući Festival direktorica Centra za kulturu, Jelena Milošević.

Ona je napomenula da upravo u tom duhu jedan od ciljeva Centra za kulturu jeste da kroz “FunFest” smjesti Ljetnju pozornicu u ovaj kontekst akcentujući humor prvenstveno kao ljudsku potrebu, a zatim i kao važan dio kulturnog identiteta Cetinja.

Podsjetila je da ustanova na čijem je čelu promoviše kulturno nasljeđe i raznolikost umjetničkih izraza, uz istovremeno očuvanje tradicije kroz savremeni izraz.

“Centar za kulturu Prijestonice Cetinje usmjeren je na promociju i podršku kulturnom stvaralaštvu kroz raznolike programe, produkciju umjetničkih djela, organizaciju manifestacija i saradnju s drugim kulturnim organizacijama, jasno je da su i ciljevi festivala usklađeni s našom misijom”, zaključila je Milošević.

Muzički ugođaj priredio je “Trio Andio” koji čine studentkinje Muzičke akademije sa Cetinja, pijanistkinja Una Ivanković i violinistkinje Ema Vuković i Amila Ašimović.

U pratećem dijelu programa mališani su imali priliku da uživaju u lutkarskom šou Tomasa Herforta i fuziji savremenih zvukova na improvizovanim instrumentima Senjora Markusena.

Večeras će od 19 časova ispred galerije Centra za kulturu Prijestonice Cetinje za najmlađe i njihove roditelje nastupiti Lorenco Đanmario, Galiro hodajući zabavljač sa svojim interaktivnim muzičkim programom.

“FunFest Cetinje” ima za cilj da postane sinonim za kvalitetnu komediju i zabavu u emlji i regionu koji će prerasti u tradicionalni godišnji događaj na kome će se okupljati ljubitelji pozorišta i komedeije.