Austrija: Rangnik adut za velike snove, Alaba pomaže iako nije u timu

Predstavljamo učesnike Evropskog prvenstva - grupa D

4161 pregleda0 komentar(a)
Jedan od lidera Austrije: Marcel Zabicer, Foto: Reuters

Nekada poznati kao vrhunski skijaši, danas odlični fudbaleri... Iako je Austrija u godinama nakon Drugog svjetskog rata imala velikih uspjeha na svjetskim prvenstvima, prave fudbalske stvari za ovu alpsku zemlju nekako su krenule u posljednjih desetak godina.

“Das Team” više nije autsajder već jedna od jačih ekipa Evrope, sa igračima u najjačim klubovima Starog kontinenta, pa Austriju mnogi vide i kao potencijalno jednu od ljepših priča na Euru 2024.

Osim sjajnih igrača, možda i najviše zbog gospodina pored terena...

Austrija prije Bajerna

Njegovo ime je Ralf Rangnik, Njemac koji je odbio poziv velikog Bajerna kako bi Austriju vodio u svojoj zemlji.

Trener za kojeg u domovini kažu da je pokretač njemačkog modernog fudbala, nakon što u Mančester junajtedu nisu imali previše osjećaja za njega, preuzeo je komšijsku reprezentaciju i odmah krenuo sa sjajnim stvarima

Rangnikfoto: REUTERS

Najprije je 3:0 savladao Hrvatsku u Ligi nacija, da bi do Evropskog prvenstva stigao kroz grupu u kojoj su rivali Austrije bili Belgija, Švedska, Azerbejdžan i Estonija.

Podatak da je na kraju “Das Team” imao samo bod manje od moćne Belgije, da je jedini poraz doživio od iste selekcije (3:2 u Beču, nakon 1:1 u Briselu) najbolje govore o uticiju stručnjaka iz Baden-Virtemberga.

Kada je stigao, obećao je rezultate i povratak navijača lijepim i ofanzivnim fudbalom - do sada je uspio i u jednom i drugom.

Kako bez prve zvijezde?

I dok je Rangnik veliki plus ove reprezentacije, minus je svakako izostanak prve zvijezde Austrije i kapitena Davida Alabe. Fudbaler Reala sredinom decembra je pokidao ligamente koljena i već tada je bilo jasno da neće stići da se oporavi do Evropskog prvenstva.

Ipak, njemački trener dobro zna koliko je prisustvo Alabe važno za reprezentaciju, pa će ga na Euro voditi kao člana stručnog štaba.

- Velika je šteta što neće moći da igra, ali vodio sam mnogo bliskih razgovora sa njim i naglasio mi je da veoma želi da bude sa nama. Sada je tu i zaista sam srećan zbog toga - objasnio je Rangnik.

Kada nema Alabe, glavni adut Austrije u odbrani biće Štefan Poš, momak koji je ove sezone blistao u dresu Bolonje i sa timom sa “Dal’Are” izborio plasman u Ligu šampiona.

foto: Graphic news

Imaće Rangnik lijep izbor na svim pozicijama, ali najveća snaga leži u njegovom veznom redu, gdje se nalaze dobro poznata imena iz njemačke Bundeslige poput Marcela Zabicera (Borusija Dortmund), Konrada Lajmera (Bajern), Florijana Griliča (Hofenhajm), Romana Šmida (Verder) i tandema iz Lajpciga - Krištofa Baumgartnera i Nikolasa Zajvalda...

Napad prevode iskusni Marko Arnautović, Mihael Gregorič i Andreas Vajman.

Tri Eura, jedna nokaut faza

Austrija je relativno novo ime na evropskim prvenstvima, pošto je prvi nastup upisala 2008. kada je zajedno sa Švajcarskom bila domaćin.

Tada nije uspjela da prođe grupu, baš kao ni kada se naredni put pojavila na Euru - 2016.

Zasada najveći uspjeh je prošli šampionat koji je zbog korone odigran 2021, kada je ova reprezentacija konačno preskočila prvu fazu, a potom protiv budućeg prvaka Evrope Italije poklekla tek u produžecima.

Austrija i Euro

Nastupa do sada: 3

Najveći uspjeh: Osmina finala 2020.

Posljednji Euro: EP 2020, osmina finala

Najviše nastupa na EP: Alaba, Zabicer i Hintereger (7)

Najviše golova na EP: Sedam igrača po jedan

Kapiten: Marko Arnautović

Prva zvijezda: Marcel Zabicer

Utakmice na EP: Francuska (17. jun, Diseldorf), Poljska (21. jun, Berlin), Holandija (25. jun, Berlin).

Standings provided by Sofascore